Forum Budownictwo
Jak dobrać oświetlenie LED do salonu - porady i rekomendacje - Wersja do druku

+- Forum Budownictwo (https://www.forumbudownictwo.com.pl)
+-- Dział: Aranżacja Wnętrza (https://www.forumbudownictwo.com.pl/forum-1.html)
+--- Dział: Oświetlenie (https://www.forumbudownictwo.com.pl/forum-8.html)
+--- Wątek: Jak dobrać oświetlenie LED do salonu - porady i rekomendacje (/thread-466.html)

Strony: 1 2

Jak dobrać oświetlenie LED do salonu - porady i rekomendacje - StaryWilkuu - 11-20-2023

Siema! Planuję remont salonu i zastanawiam się nad oświetleniem LED. Jakie paski LED wybrać, żeby było stylowo i funkcjonalnie? Macie jakieś doświadczenia albo pomysły?

RE: Jak dobrać oświetlenie LED do salonu - porady i rekomendacje - pianino_znikad - 11-20-2023

StaryWilkuu napisał(a):Jakie paski LED wybrać, żeby było stylowo i funkcjonalnie?
Oświetlenie to nie tylko dekoracja, ale też odzwierciedlenie naszego wnętrza. Pamiętaj, aby dobrać barwę światła odpowiednią do charakteru pomieszczenia - ciepłe tonacje sprzyjają relaksowi.

RE: Jak dobrać oświetlenie LED do salonu - porady i rekomendacje - KwakSierzant - 11-20-2023

Barwa ważna. Zwróć uwagę na ilość lumenów.

RE: Jak dobrać oświetlenie LED do salonu - porady i rekomendacje - jaca86 - 11-20-2023

KwakSierzant napisał(a):Barwa ważna.
No tak, bo bez tego ani rusz... A może by tak najpierw ściany pomalować na kolor "lumen"? Chłopaki, czy Wy naprawdę wierzycie w te bajki o barwie światła?

RE: Jak dobrać oświetlenie LED do salonu - porady i rekomendacje - zakletamelodia - 11-20-2023

Kiedy urządzałam swój salon, postawiłam na kombinację kilku rodzajów oświetlenia LED. Na suficie zamontowałam profile z taśmy LED emitujące ciepłe białe światło dla ogólnego nastroju oraz punktowe reflektory skierowane na obrazy – daje to fantastyczny efekt wieczorami.

RE: Jak dobrać oświetlenie LED do salonu - porady i rekomendacje - StaryWilkuu - 11-20-2023

zakletamelodia napisał(a):Na suficie zamontowałam profile z taśmy LED emitujące ciepłe białe światło
Brzmi dobrze! Myślisz że lepiej brać coś gotowego czy robić coś na wymiar?

RE: Jak dobrać oświetlenie LED do salonu - porady i rekomendacje - pianino_znikad - 11-20-2023

W życiu jak w muzyce – harmonia jest kluczem. Rozplanuj źródła światła tak, aby tworzyły spójną symfonię przestrzeni. Może warto rozważyć systemy sterowania intensywnością świecenia?

RE: Jak dobrać oświetlenie LED do salonu - porady i rekomendacje - KwakSierzant - 11-20-2023

Sterowanie zdalne praktyczne.

RE: Jak dobrać oświetlenie LED do salonu - porady i rekomendacje - jaca86 - 11-20-2023

pianino_znikad napisał(a):Rozplanuj źródła światła tak
Super rada! Tylko zapomniałaś dodać jeszcze o magicznym zaklęciu "Alohomora", które otworzy drzwi do idealnego oświetlenia!

RE: Jak dobrać oświetlenie LED do salonu - porady i rekomendacje - zakletamelodia - 11-20-2023

Decyzja między gotowymi a robionymi na wymiar zależy od Twoich potrzeb estetycznych i budżetu. Ja osobiście wolalam indywidualne podejscie - pozwoliło mi to stworzyć unikalną atmosferę dopasowaną dokładnie pod mój gust oraz układ salonu.