Forum Budownictwo
Jakie grubości styropianu użyć do ocieplenia domu pasywnego? - Wersja do druku

+- Forum Budownictwo (https://www.forumbudownictwo.com.pl)
+-- Dział: Instalacje Budowlane (https://www.forumbudownictwo.com.pl/forum-21.html)
+--- Dział: Ocieplenie (https://www.forumbudownictwo.com.pl/forum-25.html)
+--- Wątek: Jakie grubości styropianu użyć do ocieplenia domu pasywnego? (/thread-521.html)

Strony: 1 2

Jakie grubości styropianu użyć do ocieplenia domu pasywnego? - polar_story - 12-01-2023

Cześć wszystkim! Zastanawiam się nad doborem odpowiedniej grubości styropianu do ocieplenia domu pasywnego. Wiadomo, że domy pasywne mają bardzo wysokie wymagania izolacyjne, ale jak to przekłada się na konkretne wartości? Przeczytałam masę artykułów i norm, ale im więcej czytam, tym mniej wiem. Chcę uniknąć zarówno niedoocieplenia, jak i niepotrzebnego przepłacania za zbyt gruby styropian. Jakie są wasze doświadczenia i propozycje?

RE: Jakie grubości styropianu użyć do ocieplenia domu pasywnego? - Helena1993_ - 12-01-2023

Hej! Domy pasywne faktycznie potrzebują świetnej izolacji, ale ważne jest też to, aby dobrze "oddychały". Moim zdaniem warto postawić na jakość materiału izolacyjnego a nie tylko na grubość. Sama słyszałam różne opinie – jedni polecają 20 cm styropianu, inni idą nawet w 30 cm. Co o tym myślicie? Smile

RE: Jakie grubości styropianu użyć do ocieplenia domu pasywnego? - pianino_znikad - 12-01-2023

Dobór grubości styropianu w budownictwie pasywnym to sztuka równowagi pomiędzy kosztami a korzyściami. Wydaje mi się, że powinniśmy kierować się przede wszystkim parametrami cieplnymi naszych ścian oraz lokalnym klimatem. W życiu jak w muzyce – harmonia jest kluczem do piękna. Ocieplanie powinno być więc dostosowane do melodii otoczenia.

RE: Jakie grubości styropianu użyć do ocieplenia domu pasywnego? - polar_story - 12-01-2023

Helena1993_ napisał(a):wielu poleca 20 cm styropianu
Szczerze mówiąc też spotkałam taką opinię w wielu miejscach. Jednakże chodzi mi o maksymalizację efektywności energetycznej przy zachowaniu rozsądnego budżetu. Ponoć istotny jest współczynnik przenikania ciepła U dla całej przegrody – nie tylko samego styropianu.

RE: Jakie grubości styropianu użyć do ocieplenia domu pasywnego? - Helena1993_ - 12-01-2023

Dokładnie! Parametr U ma ogromne znaczenie - im niższa jego wartość tym lepiej dla naszego portfela i środowiska Big Grin Myślę jednak, że należy też zwrócić uwagę na paroprzepuszczalność i możliwość wydalenia wilgoci z wnętrza konstrukcji ściany.

RE: Jakie grubości styropianu użyć do ocieplenia domu pasywnego? - pianino_znikad - 12-01-2023

Och, wilgoć... Jej obecność potrafi zmienić każde wnętrze w ponury labirynt problemów. Zatem musimy dbać o właściwe 'oddychanie' naszych domów - zbyt gruby styropian może temu przeszkodzić. Musimy pamiętać także o mostkach termicznych; one również potrafią popsuć najlepszą symfonię izolacji.

RE: Jakie grubości styropianu użyć do ocieplenia domu pasywnego? - polar_story - 12-01-2023

pianino_znikad napisał(a):Musimy pamiętać także o mostkach termicznych
To prawda! Mostki termiczne mogą zupełnie zniweczyć efekt ocieplenia. A co sądzicie o systemach fasadowych typu ETICS? Czytałam, że dobrze wykonane eliminują ryzyko powstawania mostków termicznych i pozwalają na lepszą kontrolę warunków mikroklimatycznych.

Oczywiście! System ETICS to super rozwiązanie – pozwala na precyzję montażu i łatwiejszą eliminację mostków termicznych Smile Tylko ważne jest tutaj dokładnie stosowanie się do instrukcji producenta i użycie odpowiednich klejów czy zapraw.

Zgadzam się Helena! Kwestia wykonania ma tu kolosalne znaczenie – niestety często oszczędności przy montażu prowadzą do większych strat w długoterminowej perspektywie użytkowania domu... Skoro już przy tym jesteśmy to czy macie jakichś sprawdzonych producentów materiałów izolacyjnych?

Każdy producent pisze swoją własną partiturę jakości i wydajności produktów. Jednakże istnieje pewien kanon firm godnych zaufania - osobiście cenię te firmy które inwestują w badania technologiczne i mają dobre opinie od inwestorów oraz wykonawców.