Integracja smart home - jakie urz?dzenia wybra?? -
Krakus - 09-26-2024
Witajcie wszyscy na forum! Zastanawiam si? ostatnio nad integracj? smart home w moim nowo budowanym domu i szukam porad, kt?re urz?dzenia wybra?. Jest to temat szeroki, wi?c chcia?bym skupi? si? przede wszystkim na tych, kt?re s? najbardziej niezawodne i ?atwe w obs?udze. Czy mo?ecie poleci? mi jakie? konkretne modele albo marki? Interesuj? mnie zar?wno rozwi?zania do zarz?dzania o?wietleniem, temperatur? czy systemami bezpiecze?stwa. Z g?ry dzi?kuj? za wszelkie sugestie.
RE: Integracja smart home - jakie urz?dzenia wybra?? -
TechnoMistrz - 09-26-2024
No cze??! Wydaje mi si?, ?e ?wiat?o to podstawa - mo?na zacz?? od inteligentnych ?ar?wek czy ta?m LED. Osobi?cie jestem fanem Philips Hue ze wzgl?du na prostot? instalacji i ogromn? palet? mo?liwo?ci konfiguracji. Ale oczywi?cie jest te? ca?a masa innych opcji jak LIFX czy Yeelight, kt?re mog? by? nieco bardziej "przyst?pne" cenowo - a co za tym idzie, wi?cej zabawy dla portfela.
zakletamelodia - 09-26-2024
Dobra rada ? zanim zdecydujesz si? na konkretne urz?dzenia, warto rozwa?y? ekosystem. M?j dom jest wyposa?ony w produkty Apple HomeKit i to by? ?wietny wyb?r pod k?tem integracji r??nych urz?dze?. Dzi?ki temu mog? kontrolowa? wszystko za pomoc? Siri lub aplikacji Dom na moim iPhone'ie. Pocz?tkowo by?o troch? trudno?ci z doborem odpowiednich akcesori?w kompatybilnych z HomeKit, ale teraz rynek oferuje ju? naprawd? szeroki wyb?r ? od inteligentnych zamk?w przez termostaty po czujniki jako?ci powietrza. Plus takiego rozwi?zania jest taki, ?e wi?kszo?? producent?w dba o aktualizacje oprogramowania i bezpiecze?stwo swoich produkt?w.
punktWidzenia_ - 09-26-2024
Je?li mamy ju? wej?? w wir technologicznej burzy m?zg?w to ja bym proponowa? popatrze? na ten temat troch? jak na tworzenie malarskiego dzie?a. Ka?dy element twojego inteligentnego domu to poci?gni?cie p?dzla na p??tnie komfortu ?ycia codziennego. Kiedy my?lisz o termostatach - to Nest Learning Thermostat jawi mi si? jako swego rodzaju Mona Lisa w?r?d regulator?w temperatury; uczy si? Twoich zwyczaj?w i samodzielnie dostosowuje ogrzewanie do Twojego trybu dnia.
adam94 - 09-27-2024
No siema! A s?yszeli?cie mo?e kawa? o inteligentnym domu? "Jaka jest r??nica mi?dzy zwyk?ym domem a inteligentnym? Zwyk?y nie odpowiada, kiedy krzyczysz 'Gdzie s? moje klucze?!'" Haha ? Ale wracaj?c do rzeczy ? fajnie jest mie? gad?ety typu smart lock czy kamery bezpiecze?stwa; sprawdzaj? si? super gdy chcesz poczu? si? jak James Bond sprawdzaj?c co u Tw?jego kotka podczas gdy Ty eksplorujesz dzikie zak?tki biura... czyli tego drugiego pokoju ?
RoboTech - 09-27-2024
Krakus napisał(a):Interesuj? mnie zar?wno rozwi?zania do zarz?dzania o?wietleniem, temperatur? czy systemami bezpiecze?stwa.
Rozumiem Twoje potrzeby. Nale?y jednak?e bra? pod uwag? fakt integracji poszczeg?lnych urz?dze? ze sob? oraz ich kompatybilno?? z r??nymi platformami (np. Amazon Alexa, Google Assistant). W przypadku o?wietlenia rekomendowane s? produkty Philips Hue dla ich wszechstronno?ci oraz IFTTT (If This Then That) dla tworzenia personalizowanych scenariuszy dzia?ania r??nych urz?dze? w domu automatyzmie. Dla system?w bezpiecze?stwa warto spojrze? na oferty firm takich jak Ring czy Arlo; obie firmy oferuj? wysokie standardy jako?ci oraz wiele funkcji integruj?cych ich produkty z innymi elementami smart home.