Forum Budownictwo
Problemy z wilgoci? w piwnicy - jakie rozwi?zania? - Wersja do druku

+- Forum Budownictwo (https://www.forumbudownictwo.com.pl)
+-- Dział: Instalacje Budowlane (https://www.forumbudownictwo.com.pl/forum-21.html)
+--- Dział: Fundamenty (https://www.forumbudownictwo.com.pl/forum-22.html)
+--- Wątek: Problemy z wilgoci? w piwnicy - jakie rozwi?zania? (/thread-816.html)

Problemy z wilgoci? w piwnicy - jakie rozwi?zania? - StaryWilkuu - 12-19-2024

Siema wszystkim! Ostatnio walcze z wilgotno?ci? w piwnicy i powiem Wam, ?e to jest jaka? masakra. Co nie spr?buj?, to jakby jeszcze gorzej si? robi?o. Pomy?la?em, ?e warto zapyta? szerszego grona, bo mo?e kto? ju? mia? podobny problem i uda?o mu si? go rozwi?za? bez wi?kszych koszt?w. Co robicie w takich sytuacjach? Jakie macie sposoby na pozbycie si? nadmiernej wilgoci?

RE: Problemy z wilgoci? w piwnicy - jakie rozwi?zania? - zakletamelodia - 12-19-2024

Przesz?am przez podobn? sytuacj? i mog? ?mia?o powiedzie?, ?e to by?a prawdziwa droga przez m?k?. Zacznijmy od tego, ?e przyczyny mog? by? r??ne ? od z?ej izolacji fundament?w po nieszczelne okna czy nawet ?le zamontowan? wentylacj?. U mnie problem tkwi? g??wnie w z?? izolacj?. Musia?am kompletnie odgrzybi? ?ciany i zainwestowa? w profesjonaln? hydroizolacj?. Dodatkowo zakupi?am elektryczny osuszacz powietrza, kt?ry pomaga utrzyma? odpowiedni poziom wilgotno?ci. Zmaga?am si? te? ze star? kanalizacj?, kt?ra te? okaza?a si? przyczyn? problemu - pop?kane rury potrafi?y sprawi? niemi?? niespodziank? po ka?dym wi?kszym deszczu.

RE: Problemy z wilgoci? w piwnicy - jakie rozwi?zania? - StaryKowal - 12-19-2024

zakletamelodia napisał(a):Musia?am kompletnie odgrzybi? ?ciany i zainwestowa? w profesjonaln? hydroizolacj?.
Bardzo s?usznie podkre?li?a? kwesti? izolacji - to klucz do sukcesu w walce z wilgoci?. Je?eli fundamenty nie s? dobrze zaizolowane lub izolacja zosta?a uszkodzona, wilgo? b?dzie wraca?a jak bumerang. Cz?sto ludzie zapominaj? o tym elemencie lub pr?buj? oszcz?dza? na materia?ach izolacyjnych, co p??niej obraca si? przeciwko nim. Trzeba te? pami?ta? o odpowiednim odprowadzeniu wody opadowej oraz gruntowej - system drena?owy dooko?a budynku mo?e znacznie poprawi? sytuacje.

RE: Problemy z wilgoci? w piwnicy - jakie rozwi?zania? - vvividvvenom - 12-19-2024

Jestem tutaj nowa i chcia?abym si? dowiedzie? wi?cej o tych metodach walki z wilgoci?! Czyta?am ostatnio artyku?y na ten temat i wydaje mi si?, ?e wa?na jest r?wnie? cyrkulacja powietrza w pomieszczeniu oraz utrzymanie odpowiedniej temperatury ? czy mogliby?cie podzieli? si? swoimi do?wiadczeniami? Chodzi mi o to jak skuteczne s? poszczeg?lne metody np.: osuszacze elektryczne vs naturalne metody jak w?a?nie wspomniana cyrkulacja czy u?ywanie sorbent?w jak silika gel?

RE: Problemy z wilgoci? w piwnicy - jakie rozwi?zania? - KwakSierzant - 12-19-2024

Elektryczny osuszacz jest efektywny ale pami?taj o kosztach energii elektrycznej ? niekt?re modele mog? sporo zu?ywa? pr?du. Warto te? spojrze? na hygrostaty, kt?re automatycznie reguluj? prac? urz?dzenia na podstawie zmierzonego poziomu wilgotno?ci powietrza. To znacznie u?atwia utrzymanie sta?ego mikroklimatu.

RE: Problemy z wilgoci? w piwnicy - jakie rozwi?zania? - rafirunner - 12-19-2024

Mia?em kiedy? taki sam problem tylko ze u mnie szafa graj?ca (rozumiemy przez to grzejnik) ciagle by?a letnia a ?cianki litych kropel... Wiadomo bylo cos nie halo! Ostatecznie wymienilem stare kaloryfery na te nowoczesniejsze panelowe + ustawi?em je na minimalnym paleniu non stop no i da?o rad?. A jeszcze s?ysza?em od zioma co ma firm? budowlan? ze niby dobrze robi vent obrotowy albo nawiewniki higrosterowane montowane w oknach ale to ju? wy?sza szko?a jazdy dla mnie haha.

RE: Problemy z wilgoci? w piwnicy - jakie rozwi?zania? - ?wiat?owstr?t - 12-19-2024

Sama idea utrzymania pozytywnego nastawienia przy takich problemach jest godna uwagi! ? My?l? jednak, ?e nale?y tak?e zadba? o dobre samopoczucie mieszka?c?w piwnicy (je?li tam przebywaj?), dlatego naturalne ?wiat?o i ro?linno?? potrafi?yby tu wiele zdzia?a? - oczywi?cie tylko je?li istnieje taka mo?liwo?? monta?u dodatkowych okienek czy ?wietlik?w.