Forum Budownictwo
Problemy z wilgocią w piwnicy - jakie rozwiązania? - Wersja do druku

+- Forum Budownictwo (https://www.forumbudownictwo.com.pl)
+-- Dział: Instalacje Budowlane (https://www.forumbudownictwo.com.pl/forum-21.html)
+--- Dział: Fundamenty (https://www.forumbudownictwo.com.pl/forum-22.html)
+--- Wątek: Problemy z wilgocią w piwnicy - jakie rozwiązania? (/thread-816.html)

Problemy z wilgocią w piwnicy - jakie rozwiązania? - StaryWilkuu - 12-19-2024

Siema wszystkim! Ostatnio walcze z wilgotnością w piwnicy i powiem Wam, że to jest jakaś masakra. Co nie spróbuję, to jakby jeszcze gorzej się robiło. Pomyślałem, że warto zapytać szerszego grona, bo może ktoś już miał podobny problem i udało mu się go rozwiązać bez większych kosztów. Co robicie w takich sytuacjach? Jakie macie sposoby na pozbycie się nadmiernej wilgoci?

RE: Problemy z wilgocią w piwnicy - jakie rozwiązania? - zakletamelodia - 12-19-2024

Przeszłam przez podobną sytuację i mogę śmiało powiedzieć, że to była prawdziwa droga przez mękę. Zacznijmy od tego, że przyczyny mogą być różne – od złej izolacji fundamentów po nieszczelne okna czy nawet źle zamontowaną wentylację. U mnie problem tkwił głównie w złą izolację. Musiałam kompletnie odgrzybić ściany i zainwestować w profesjonalną hydroizolację. Dodatkowo zakupiłam elektryczny osuszacz powietrza, który pomaga utrzymać odpowiedni poziom wilgotności. Zmagałam się też ze starą kanalizacją, która też okazała się przyczyną problemu - popękane rury potrafiły sprawić niemiłą niespodziankę po każdym większym deszczu.

RE: Problemy z wilgocią w piwnicy - jakie rozwiązania? - StaryKowal - 12-19-2024

zakletamelodia napisał(a):Musiałam kompletnie odgrzybić ściany i zainwestować w profesjonalną hydroizolację.
Bardzo słusznie podkreśliłaś kwestię izolacji - to klucz do sukcesu w walce z wilgocią. Jeżeli fundamenty nie są dobrze zaizolowane lub izolacja została uszkodzona, wilgoć będzie wracała jak bumerang. Często ludzie zapominają o tym elemencie lub próbują oszczędzać na materiałach izolacyjnych, co później obraca się przeciwko nim. Trzeba też pamiętać o odpowiednim odprowadzeniu wody opadowej oraz gruntowej - system drenażowy dookoła budynku może znacznie poprawić sytuacje.

RE: Problemy z wilgocią w piwnicy - jakie rozwiązania? - vvividvvenom - 12-19-2024

Jestem tutaj nowa i chciałabym się dowiedzieć więcej o tych metodach walki z wilgocią! Czytałam ostatnio artykuły na ten temat i wydaje mi się, że ważna jest również cyrkulacja powietrza w pomieszczeniu oraz utrzymanie odpowiedniej temperatury – czy moglibyście podzielić się swoimi doświadczeniami? Chodzi mi o to jak skuteczne są poszczególne metody np.: osuszacze elektryczne vs naturalne metody jak właśnie wspomniana cyrkulacja czy używanie sorbentów jak silika gel?

RE: Problemy z wilgocią w piwnicy - jakie rozwiązania? - KwakSierzant - 12-19-2024

Elektryczny osuszacz jest efektywny ale pamiętaj o kosztach energii elektrycznej – niektóre modele mogą sporo zużywać prądu. Warto też spojrzeć na hygrostaty, które automatycznie regulują pracę urządzenia na podstawie zmierzonego poziomu wilgotności powietrza. To znacznie ułatwia utrzymanie stałego mikroklimatu.

RE: Problemy z wilgocią w piwnicy - jakie rozwiązania? - rafirunner - 12-19-2024

Miałem kiedyś taki sam problem tylko ze u mnie szafa grająca (rozumiemy przez to grzejnik) ciagle była letnia a ścianki litych kropel... Wiadomo bylo cos nie halo! Ostatecznie wymienilem stare kaloryfery na te nowoczesniejsze panelowe + ustawiłem je na minimalnym paleniu non stop no i dało radę. A jeszcze słyszałem od zioma co ma firmę budowlaną ze niby dobrze robi vent obrotowy albo nawiewniki higrosterowane montowane w oknach ale to już wyższa szkoła jazdy dla mnie haha.

RE: Problemy z wilgocią w piwnicy - jakie rozwiązania? - Światłowstręt - 12-19-2024

Sama idea utrzymania pozytywnego nastawienia przy takich problemach jest godna uwagi! ? Myślę jednak, że należy także zadbać o dobre samopoczucie mieszkańców piwnicy (jeśli tam przebywają), dlatego naturalne światło i roślinność potrafiłyby tu wiele zdziałać - oczywiście tylko jeśli istnieje taka możliwość montażu dodatkowych okienek czy świetlików.