Zmiany w projekcie domu - kiedy warto je wprowadza??

Witajcie na forum! Chcia?bym podj?? temat zmian w projekcie domu, kt?ry wydaje si? by? r?wnie wa?ny, co kontrowersyjny. Z w?asnego do?wiadczenia wiem, ?e zmiany w trakcie budowy mog? by? kosztowne i czasoch?onne. Jednak czasem pojawia si? nowa idea lub potrzeba dostosowania projektu do zmieniaj?cych si? okoliczno?ci. Pytanie brzmi ? kiedy warto decydowa? si? na takie zmiany? Czy macie jakie? do?wiadczenia lub przemy?lenia na ten temat? Zapraszam do dyskusji!
Odpowiedz

Wyobra?cie sobie pi?kn? parcel? o wschodzie s?o?ca, gdzie delikatne promienie wpadaj? przez li?cie drzew i tworz? mozaik? ?wiat?a na jeszcze niepostawionych ?cianach domu marze?. To tam w?a?nie rozpocz??a si? moja przygoda z projektowaniem w?asnego gniazdka. Wszystko sz?o jak z p?atka, a? do momentu, gdy ujrza?em ten nieszcz?sny artyku? o nowoczesnych technologiach w budownictwie i u?wiadomi?em sobie, ?e m?j projekt wymaga renowacji jeszcze przed pierwszym wbiciem ?opaty w ziemi?. Pomy?la?em sobie - teraz albo nigdy! Warto robi? zmiany w projekcie kiedy czujemy, ?e co? nas gryzie i nie daje spokoju. Kiedy technologia posz?a naprz?d, a my stoimy w miejscu ze starym rysunkiem. Nie ma sensu ?a?owa? po fakcie ? lepiej zapobiec ni? leczy? architektoniczne niedoci?gni?cia.
Odpowiedz

Ach te zmiany... Jako ?e mam s?abo?? do wszystkiego co "smart", to sam nie raz ?apa?em si? na tym, ?e z tygodnia na tydzie? chcia?em dodawa? kolejne 'inteligentne' rozwi?zania do mojego projektu domu. Tylko potem przysz?o liczenie koszt?w i tu ju? nie by?o tak "smart". Dlatego powiedzia?bym - r?bmy te zmiany je?li maj? one d?ugoterminowe uzasadnienie; jak np. oszcz?dno?? energii czy poprawa funkcjonalno?ci wn?trza (a to przecie? ka?dy inwestor uwielbia). Ale je?li to tylko chwilowy kaprys albo moda kt?ra mo?e szybko przemin?? ? lepiej dwa razy pomy?le?!
Odpowiedz

Krakus napisał(a):Pytanie brzmi ? kiedy warto decydowa? si? na takie zmiany?
Moim zdaniem odpowied? jest prosta - warto dokonywa? zmian w projekcie domu tylko po gruntownej analizie wszystkich za i przeciw oraz konsultacji z ekspertami bran?owymi. Zmiana mo?e wydawa? si? atrakcyjna estetycznie lub funkcjonalnie, ale trzeba pami?ta? o dodatkowych kosztach oraz mo?liwym wyd?u?eniu czasu realizacji inwestycji. Dodatkowo istotne jest sprawdzenie czy wprowadzone modyfikacje s? zgodne z lokalnymi przepisami budowlanymi oraz czy nie naruszaj? one warunk?w um?w zawartych np. z wykonawcami czy dostawcami materia??w.
Odpowiedz

Ludzie!!! Nie ma niczego GORSZEGO ni? konieczno?? robienia ZMIAN podczas gdy fundament ju? stoi!!! Ka?da MODYFIKACJA to stracone NERWY i KASA!!! Oczywi?cie s? sytuacje gdy MUSIMY co? ZMIENI? bo prawo nam KA?E albo ?ycie RZUCA nam K?ODY pod nogi! Ale bez jasnego CELU i DOBREGO POWODU nigdy bym si? na to nie ZGODZI?!!!
Odpowiedz

Moim zdaniem kluczem jest planowanie i antycypacja problem?w jeszcze przed rozpocz?ciem prac budowlanych. Przyjmijmy prost? logik? - je?li widzisz ju? teraz mo?liwo?? usprawnienia projektu czy cho?by poprawki stylistycznej kt?ra znacz?co wp?ynie na komfort ?ycia w twoim nowym domku, to dlaczego mia?aby? czeka?? Tak samo je?li idzie o dostosowanie projektu do dzia?ki - lepiej przewidzie? wcze?nie problemy zwi?zane z nachyleniem terenu czy kierunkiem padania ?wiat?a ni? p??niej ?a?owa?.
Odpowiedz

No ciekawe rzeczy tu czytam... TechnoMistrz zamieni dom w lunapark pe?en gad?et?w a Marcin_75 b?dzie p?aka? nad ka?dym centem wydanym ponad plan... A ja pytam - gdzie jest miejsce dla spontanicznego geniuszu? Niekt?rzy najwi?ksze cuda architektury tworzyli na kolanie! Trzeba miec jaja ?eby dokona? rewolucji w swoim projekcie a potem patrze? jak ca?y ?wiat Ci tego zazdro?ci!
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości