Liczba postów: 469
Liczba wątków: 35
Reputacja:
0
No wi?c, otworzy?em ten w?tek, bo ostatnio wpad? mi w oko artyku? o tym, jak deszcz potrafi zamieni? taras w akwen rekreacyjny dla kaczek. Niestety nie przewidzia?em, ?e deszcze b?d? mia?y taki wp?yw na moj? stref? relaksu po wybudowaniu tarasu. Teraz musz? szuka? sposob?w na zabezpieczenie przed kolejnymi nawa?nicami. Widzia?em r??ne rozwi?zania, od daszk?w po zadaszenia przesuwne czy nawet markizy. Ale co jest najlepsze? Chcia?bym tutaj pozna? wasze opinie i do?wiadczenia - mo?e kto? z was mia? podobny problem i znalaz? skuteczne rozwi?zanie? Ciekaw jestem szczeg?lnie tych mniej oczywistych pomys??w, kt?re mog? doda? tarasowi charakteru przy okazji jego ochrony.
Liczba postów: 281
Liczba wątków: 25
Reputacja:
0
Hejka! Mi?o widzie? dyskusj? na tak praktyczny temat! Ja osobi?cie uwa?am, ?e taras powinien by? miejscem rado?ci niezale?nie od kaprys?w pogody! Moi rodzice postawili na solidne zadaszenie sta?e plus dodatkowe rolety bambusowe po bokach - to taka naturalna bariera dla lekkiego deszczyku. Co prawda koszt wy?szy ni? parasol czy markiza, ale za to mo?na tam siedzie? nawet podczas deszczowej aury bez obawy o przemoczenie!
Liczba postów: 467
Liczba wątków: 24
Reputacja:
0
Spoko propozycje ?wiat?owstr?t! Nie zapominajmy te? o dobrych starych pergolach - mo?na sobie po??czy? ro?linno?? pn?c? kt?ra fajnie wygl?da plus daje cie? w s?oneczne dni oraz os?onk? przed deszczykiem.
A co do stabilno?ci to zgadza si? TechnoMistrz ? Trza mie? pewno?? ?e konstrukcja stoi mocno bez wzgl?du na pogod? bo inaczej czeka ci? przebudowa albo remont!
Liczba postów: 469
Liczba wątków: 35
Reputacja:
0
Pergola to klasyk gatunku ? estetyczna sprawa plus eko punkty za integracj? zieleni; podoba mi si? ten kierunek my?lenia rafirunner! Swoj? drog?, pergole te? ewoluuj? ? s? modele modu?owe z opcj? monta?u paneli przeciws?onecznych czy nawet wbudowanymi systemami odprowadzenia wody.
Ale wracaj?c do waszych wcze?niejszych pomys??w ? my?licie ?e te rolety bambusowe maj? sens jako dope?nienie np. pergoli? To mog?oby faktycznie tworzy? fajn? atmosferk? przy zachowaniu naturalnego wygl?du.
Liczba postów: 281
Liczba wątków: 25
Reputacja:
0
Absolutnie tak! Bambusowe rolety dodaj? uroku ka?demu zakamarkowi ogrodu czy tarasu ? ich naturalny kolor pasuje praktycznie do wszystkiego a przy tym ?agodz? ?wiat?o s?oneczne tworz?c naprawd? magiczn? atmosfer?!
Nie mo?emy te? zapomina? o naszym polskim klimacie ? zmienne warunki pogodowe wymagaj? od nas elastycznych rozwi?za? kt?re mo?na dostosowa? do aktualnej sytuacji na dworze.
A Ty TechnoMistrz ju? masz jaki? ulubiony typ zadaszenia albo pomys?u kt?ry ci wpadl w oko?