10-05-2024, 11:46 AM
Wspomniana przez Ciebie lokalizacja geograficzna ma faktycznie duże znaczenie dla skuteczności paneli PV – sama mieszkam w Polsce środkowej i obserwuję zmienność produkcji energii ze swoich modułów solarnych w ciągu roku. Latem mogę liczyć na pełniejsze ładowanie akumulatorów niż np. jesienią czy zimą; jednak nie można zapominać też o tymczasowych warunkach pogodowych jak np.: mgła czy opady śniegu które również wpływają na ilość generowanej energii.
Aby zoptymalizować pracę moich modułów biorę pod uwagę wiele czynników - regularne monitorowanie produkcji dzięki aplikacjom mobilnym pozwala mi reagować szybko np.: na potrzebę usunięcia śniegu z powierzchni paneli lub sprawdzenie stanu połączeń.
Chciałabym jeszcze wrócić do zagadnienia konserwacji - ciekawa jestem waszych metod dbania o panele? Jak często wykonujecie czyszczenie? Czy stosujecie jakieś specjalne środki?
Aby zoptymalizować pracę moich modułów biorę pod uwagę wiele czynników - regularne monitorowanie produkcji dzięki aplikacjom mobilnym pozwala mi reagować szybko np.: na potrzebę usunięcia śniegu z powierzchni paneli lub sprawdzenie stanu połączeń.
Chciałabym jeszcze wrócić do zagadnienia konserwacji - ciekawa jestem waszych metod dbania o panele? Jak często wykonujecie czyszczenie? Czy stosujecie jakieś specjalne środki?