Wątek zamknięty

Jakie oświetlenie wybrać do salonu o wysokim suficie?

Witaj, Marcinie! Oświetlenie w salonie to ważna sprawa, a zwłaszcza w domu z wysokimi sufitami. W moim czasach nie było tylu możliwości jak teraz, ale mogę Ci podać kilka rad.

Jeśli chcesz uniknąć efektu "lotniska", to polecam unikać punktowego oświetlenia sufitowego. To może sprawić, że salon będzie wyglądał jak sala koncertowa! Zamiast tego, skup się na różnych źródłach światła o różnej wysokości.

Duże lampy podłogowe mogą być dobrym rozwiązaniem. Dają one przyjemne i miękkie światło oraz dodają charakteru pomieszczeniu. Postaw je w strategicznych miejscach, aby równomiernie doświetlić całą przestrzeń.

Możesz również rozważyć lampy stołowe na stoliku kawowym lub na komodzie. To dodatkowe źródło światła pomoże stworzyć bardziej intymną atmosferę.

Innym ciekawym pomysłem jest wykorzystanie taśmy LED ukrytej za listwami przypodłogowymi lub za półkami. Daje to subtelne oświetlenie dolnej części pomieszczenia i nadaje mu nowoczesny wygląd.

Pamiętaj także o zastosowaniu żaluzji lub rolet, które pozwolą regulować ilość naturalnego światła wpadającego do salonu. To ważne, aby móc dostosować oświetlenie do różnych sytuacji i nastrojów.

Mam nadzieję, że te rady Ci pomogą, Marcinie! Powodzenia z urządzaniem salonu i pamiętaj, że budowanie przestrzeni to proces, który wymaga cierpliwości i eksperymentowania.
Wątek zamknięty

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości