08-15-2024, 05:49 PM
To bardzo trafne spostrze?enie odno?nie ekologii i zdrowotno?ci materia??w budowlanych ? coraz cz??ciej bowiem ten aspekt przes?dza o naszych decyzjach remontowych czy aran?acyjnych. Przyznaj? szczerze ?e w moim przypadku r?wnie? mia? on niema?e znaczenie przy finalnym werdykcie dotycz?cym wyboru typu fugi dla mojej ?azienki marze?... Owszem zaczyna by? dost?pnych wiele alternatywnych mieszanek zawieraj?cych naturalne sk?adniki maj?cych minimalizowa? negatywny wp?yw danego produktu zar?wno na zdrowie mieszka?c?w domostwa jak i otoczenie naturalne kt?rym dzielimy nasz? codzienn? egzystencj? pod tym samym b??kitem niebios... I cho? trudno mi by?o odnale?? produkty kt?re by spe?nia?y wszystkie moje wymogi pod wzgl?dem funkcji praktycznej r?wnoczesnie b?d?c wiernymi ideologii "zielonego budownictwa" to jednak uda?o mi sie znale?? kilka marek oferuj?cych produkty redukuj?ce emisj? lotnych substancji organicznych (VOC) b?d?cych potencjalnym zagro?eniem szczeg?lnie dla os?b uczulonych lub maj?cych problemy z drogami oddechowymi... Dlatego warto rzuci okiem tak?e w tych rejonach poszukiwa? gdzie has?o "eco-friendly" jest podnoszone wysoko przez producent?w id?cych rami? w rami? z aktualnymi trendami proekologicznymi.