08-15-2024, 05:49 PM
To bardzo trafne spostrzeżenie odnośnie ekologii i zdrowotności materiałów budowlanych – coraz częściej bowiem ten aspekt przesądza o naszych decyzjach remontowych czy aranżacyjnych. Przyznaję szczerze że w moim przypadku również miał on niemałe znaczenie przy finalnym werdykcie dotyczącym wyboru typu fugi dla mojej łazienki marzeń... Owszem zaczyna być dostępnych wiele alternatywnych mieszanek zawierających naturalne składniki mających minimalizować negatywny wpływ danego produktu zarówno na zdrowie mieszkańców domostwa jak i otoczenie naturalne którym dzielimy naszą codzienną egzystencję pod tym samym błękitem niebios... I choć trudno mi było odnaleźć produkty które by spełniały wszystkie moje wymogi pod względem funkcji praktycznej równoczesnie będąc wiernymi ideologii "zielonego budownictwa" to jednak udało mi sie znaleźć kilka marek oferujących produkty redukujące emisję lotnych substancji organicznych (VOC) będących potencjalnym zagrożeniem szczególnie dla osób uczulonych lub mających problemy z drogami oddechowymi... Dlatego warto rzuci okiem także w tych rejonach poszukiwań gdzie hasło "eco-friendly" jest podnoszone wysoko przez producentów idących ramię w ramię z aktualnymi trendami proekologicznymi.