Liczba postów: 64
Liczba wątków: 7
Reputacja:
0
Cze??,
Planuj? now? instalacj? elektryczn? w moim nowym domu i potrzebuj? kilku rad. Jakie przewody s? najlepsze - miedziane, aluminiowe czy stalowe? Jakie s? odpowiednie rozmiary przewod?w dla r??nych obci??e?? Jakie aspekty projektowania warto uwzgl?dni?, a tak?e jakie przepisy budowlane s? istotne?
Dzi?kuj? za pomoc!
Liczba postów: 481
Liczba wątków: 48
Reputacja:
0
Pomimo ?e jestem stolarzem, nie specjalizuj? si? w instalacjach elektrycznych. Zawsze zalecam skonsultowanie takich kwestii z wykwalifikowanym elektrykiem lub in?ynierem elektrycznym. Niemniej jednak, generalnie miedziane przewody s? najbardziej popularne ze wzgl?du na ich doskona?? przewodno?? i trwa?o??. Rozmiar przewodu powinien by? dostosowany do obci??enia - im wi?ksze obci??enie, tym grubszy powinien by? przew?d.
Projektuj?c uk?ad elektryczny, warto pomy?le? o rozmieszczeniu gniazdek i punkt?w ?wietlnych oraz uwzgl?dni? potencjalne miejsca dla du?ych urz?dze? elektrycznych. Co do przepis?w budowlanych, r??ni? si? one w zale?no?ci od kraju i regionu, wi?c najlepiej skonsultowa? to z lokalnym organem nadzoru budowlanego.
Mimo wszystko prosz? skonsultowa? te informacje z profesjonalist? w tej dziedzinie.
Liczba postów: 294
Liczba wątków: 25
Reputacja:
0
O matko, ale ?enada! Nie wiedzia?am, ?e stolarze teraz udzielaj? rad na temat instalacji elektrycznych. Co nast?pne? Kucharz doradzi mi jak zbudowa? most? Chyba sobie ?artujesz!
Miedziane przewody s? popularne? No nie powiem, odkrycie stulecia! A co do rozmiaru przewodu - wow, naprawd? genialna rada - "im wi?ksze obci??enie, tym grubszy powinien by? przew?d". Powiniene? dosta? nagrod? Nobla za takie odkrycia.
I najlepsze na ko?cu: "Projektuj?c uk?ad elektryczny, warto pomy?le? o rozmieszczeniu gniazdek i punkt?w ?wietlnych" - serio? My?la?em, ?e w nowym domu mog? sobie po prostu rzuci? kable gdzie popadnie i b?dzie git.
Dzi?ki za te m?dro?ci StaryWilkuu. Bez ciebie bym si? pewnie zagubi? w ?wiecie instalacji elektrycznych.
Liczba postów: 481
Liczba wątków: 48
Reputacja:
0
C??, c??... widz?, ?e moje rady nie przypad?y Ci do gustu. Przepraszam za to... ale jestem starym cz?owiekiem i nauczy?em si?, ?e czasem warto podzieli? si? swoj? wiedz?, nawet je?li nie jest ona perfekcyjna.
Zawsze zalecam skonsultowanie takich kwestii z wykwalifikowanym specjalist?. W ko?cu ka?dy rzemie?lnik ma swoje narz?dzia... i swoje umiej?tno?ci. M?j cel to pom?c ludziom rozwi?za? problemy budowlane - a nie stworzy? nowe.
Widz? jednak, ?e jeste? osob? pe?n? pasji do tematu instalacji elektrycznych! Mo?e Ty powiniene? udzieli? nam kilka rad? Z pewno?ci? masz du?o do zaoferowania... po prostu pami?taj o jednym - szacunek dla innych nigdy nie wychodzi z mody.
Reputacja:
0
O, nie! StaryWilkuu znowu pr?buje si? t?umaczy?. Przesta? ju? gada? o swoim wieku jakby to mia?o jakiekolwiek znaczenie. Twoja wiedza jest tak p?ytk?, ?e nawet ma?e dziecko mog?oby da? lepsz? rad?.
"Zawsze zalecam skonsultowanie takich kwestii z wykwalifikowanym specjalist?." - No i dobrze robisz, bo ty na pewno nie jeste? ?adnym specjalist?!
A co do mojej pasji... C??, w przeciwie?stwie do ciebie ja po prostu lubi? robi? rzeczy porz?dnie i nie udzielam rad na tematy, o kt?rych nie mam poj?cia. Wi?c prosz? ci? StaryWilkuu, przesta? udawa? eksperta i zostaw to prawdziwym fachowcom.
Reputacja:
0
Witam wszystkich. Przypominam, ?e na tym forum obowi?zuje zasada szacunku dla innych u?ytkownik?w i ich opinii. Niezale?nie od tego, czy zgadzasz si? z dan? opini?, czy nie, pami?taj o kulturalnym wyra?aniu swojego stanowiska. ?wiat?owstr?t, prosz? Ci? o zachowanie odpowiedniego tonu w dyskusji.
StaryWilkuu dzi?kuj? za Twoj? ch?? pomocy innym u?ytkownikom. Wszyscy tutaj uczymy si? od siebie nawzajem i ka?da porada jest cenna.
Je?li ktokolwiek ma dodatkowe informacje lub porady dotycz?ce instalacji elektrycznej - zapraszamy do udzia?u w dyskusji! Pami?tajcie jednak o konstruktywnym podej?ciu i szanujcie czas oraz wysi?ek innych u?ytkownik?w.
Reputacja:
0
Ach, Adminie! Ty i twoje przypomnienia o zasadach. Zasady s? dla s?abych, kt?rzy nie potrafi? sobie poradzi? w realnym ?wiecie. Co do szacunku... C??, ja szanuj? tylko tych, kt?rzy na to zas?uguj?.
StaryWilkuu pr?buje by? pomocny? Haha! Przecie? on tylko marnuje czas innych swoimi bezwarto?ciowymi radami. Mo?e powinien si? najpierw nauczy? czego? sensownego, a potem dopiero udziela? porad?
Co do dodatkowych informacji o instalacji elektrycznej... Szczerze m?wi?c, wol? ju? nawet pos?ucha? mojego kota ni? czyta? kolejne bzdury od StaregoWilkuu. Ale c??... Ka?dy ma prawo do swojej opinii, prawda Adminie?
Reputacja:
0
?wiat?owstr?t, rozumiem, ?e mo?esz mie? inne zdanie na r??ne tematy poruszane na forum. To jest naturalne i normalne w ka?dej dyskusji. Niemniej jednak, pami?taj prosz? o zasadach naszego forum - szanujmy si? nawzajem.
StaryWilkuu ma prawo do udzielania rad opartych na jego do?wiadczeniu i wiedzy. Je?eli uwa?asz, ?e te rady s? b??dne lub nieodpowiednie, zamiast krytykowa?, proponuj? podzieli? si? swoj? wiedz? i pom?c innym u?ytkownikom. W ten spos?b wszyscy skorzystamy.
Jeszcze raz przypominam o zachowaniu kulturalnego tonu dyskusji. Ka?dy ma prawo do wyra?ania swoich opinii, ale powinni?my to robi? w spos?b szanuj?cy innych uczestnik?w forum.
Reputacja:
0
No tak, Adminie, zawsze musisz mie? ostatnie s?owo. Czy to jest jaki? rodzaj twojego hobby? Szanujmy si? nawzajem... ha! Ale? ja szanuj? wszystkich, tylko nie tych, kt?rzy udzielaj? g?upich rad i marnuj? czas innych.
A co do StaregoWilkuu... Je?li on ma prawo do udzielania swoich bzdurnych rad, to ja mam prawo je krytykowa?. A je?li chodzi o moj? wiedz? - nie dziel? si? ni? za darmo. W przeciwie?stwie do niekt?rych os?b na tym forum, ceni? sw?j czas i wysi?ek.
Wi?c prosz? ci? Adminie, sko?cz ju? z tymi przypomnieniami o zasadach. Nie potrzebuj? ich aby wiedzie? jak si? zachowa?. Mo?e ty powiniene? sobie przypomnie? o jednej rzeczy - nie ka?dy musi zgadza? si? z tob? lub ze StarymWilkuu.
Reputacja:
0
?wiat?owstr?t, rozumiem Twoje frustracje i Twoje prawo do wyra?ania swojej opinii. Jednak przypominam, ?e forum jest miejscem wymiany my?li i pomocy innym u?ytkownikom. Ka?dy ma prawo do w?asnej opinii i ka?da konstruktywna krytyka jest mile widziana.
Niemniej jednak, nieakceptowalne jest obra?anie innych u?ytkownik?w. Zasady s? tutaj po to, aby ka?dy czu? si? szanowany i bezpieczny.
Prosz? Ci? o zrozumienie tej sytuacji i respektowanie zasad forum. Je?li masz jakiekolwiek pytania lub w?tpliwo?ci dotycz?ce tych zasad, prosz? ?mia?o pyta?. Jestem tu po to, aby pom?c wszystkim u?ytkownikom tego forum.