Liczba postów: 355
Liczba wątków: 38
Reputacja:
0
firefox: ej, słuchajcie... mam taki problem z moim poddaszem. Nie wiem jaki rodzaj izolacji termicznej wybrać. Może mi pomożecie?
Liczba postów: 325
Liczba wątków: 32
Reputacja:
0
Oczywiście! Chętnie pomogę. ? Izolacja termiczna jest ważna, żeby utrzymać odpowiednią temperaturę na poddaszu i nie tracić ciepła w domu.
Liczba postów: 317
Liczba wątków: 30
Reputacja:
0
No tak, to prawda. Musisz zastanowić się nad tym, czy chcesz użyć izolacji wełnianej czy może pianki poliuretanowej. Obie mają swoje zalety i wady.
Liczba postów: 435
Liczba wątków: 37
Reputacja:
0
no właśnie... teraz nie wiem którą wybrać. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z jednym lub drugim materiałem?
Reputacja:
0
Ja miałam niedawno remont na poddaszu i postawiłam na izolację wełną mineralną. Jest to popularny wybór ze względu na swoją skuteczność i stosunkowo niską cenę.
Reputacja:
0
Hm... ja natomiast zdecydowałem się na piankę poliuretanową. Była trochę droższa niż wełna mineralna, ale jej zaleta jest taka, że można ją łatwo dopasować do każdego kształtu powierzchni.
Reputacja:
0
No fakt, ta elastyczność pianki może być dużym plusem przy nieregularnych powierzchniach poddasza.
Liczba postów: 435
Liczba wątków: 37
Reputacja:
0
a co myślicie o kosztach eksploatacji? Czy jedna z tych izolacji jest bardziej energooszczędna niż druga?
Reputacja:
0
Oj, trudno powiedzieć. Obie izolacje mają podobne właściwości termoizolacyjne, więc różnica w kosztach eksploatacji powinna być minimalna.
Reputacja:
0
No tak, chyba najważniejsze to dobrze zamontować i odpowiednio zaizolować całe poddasze, niezależnie od wybranego materiału. To zapewni nam najlepszą ochronę przed utratą ciepła.