Jaki rodzaj izolacji termicznej wybrać do poddasza?

firefox: ej, słuchajcie... mam taki problem z moim poddaszem. Nie wiem jaki rodzaj izolacji termicznej wybrać. Może mi pomożecie?
Odpowiedz

Oczywiście! Chętnie pomogę. ? Izolacja termiczna jest ważna, żeby utrzymać odpowiednią temperaturę na poddaszu i nie tracić ciepła w domu.
Odpowiedz

No tak, to prawda. Musisz zastanowić się nad tym, czy chcesz użyć izolacji wełnianej czy może pianki poliuretanowej. Obie mają swoje zalety i wady.
Odpowiedz

no właśnie... teraz nie wiem którą wybrać. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z jednym lub drugim materiałem?
Odpowiedz

Ja miałam niedawno remont na poddaszu i postawiłam na izolację wełną mineralną. Jest to popularny wybór ze względu na swoją skuteczność i stosunkowo niską cenę.
Odpowiedz

Hm... ja natomiast zdecydowałem się na piankę poliuretanową. Była trochę droższa niż wełna mineralna, ale jej zaleta jest taka, że można ją łatwo dopasować do każdego kształtu powierzchni.
Odpowiedz

No fakt, ta elastyczność pianki może być dużym plusem przy nieregularnych powierzchniach poddasza.
Odpowiedz

a co myślicie o kosztach eksploatacji? Czy jedna z tych izolacji jest bardziej energooszczędna niż druga?
Odpowiedz

Oj, trudno powiedzieć. Obie izolacje mają podobne właściwości termoizolacyjne, więc różnica w kosztach eksploatacji powinna być minimalna.
Odpowiedz

No tak, chyba najważniejsze to dobrze zamontować i odpowiednio zaizolować całe poddasze, niezależnie od wybranego materiału. To zapewni nam najlepszą ochronę przed utratą ciepła.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości