Jaki strop wybrać do domu jednorodzinnego?

Cześć wszystkim! Mam pytanie odnośnie wyboru stropu do mojego nowego domu jednorodzinnego. Jakie macie doświadczenia i jakie polecacie rozwiązania?
Odpowiedz

Hej Helena1993_! Ja osobiście polecam tradycyjne stropy żelbetowe. Są one bardzo solidne i trwałe, a także dobrze izolują akustycznie. Co o tym myślicie?
Odpowiedz

Witajcie! Jeśli chodzi o mnie, to preferuję bardziej nowoczesne rozwiązania. Moim zdaniem warto zastanowić się nad stropem drewnianym lub stalowym. Oczywiście wymaga to odpowiedniej konstrukcji nośnej, ale daje wiele możliwości aranżacyjnych.
Odpowiedz

A może po prostu nie mieć sufitów? Wtedy można sobie podziwiać belki i rury na widoku hahaha!
Odpowiedz

Dzięki za propozycje KwakSierzant i vvividvvenom! Chciałabym jednak mieć pewność co do bezpieczeństwa takiego rozwiązania jak stropy drewniane czy stalowe. Czy są one równie solidne jak tradycyjne stropy żelbetowe?
Odpowiedz

Helena1993_, oczywiście że tak! Stropy drewniane czy stalowe również mogą być bardzo solidne, o ile zostaną odpowiednio zaprojektowane i wykonane. Warto skonsultować się z profesjonalistami w tej dziedzinie.
Odpowiedz

Helena1993_, zgadzam się z KwakSierzantem. Ważne jest, aby wybrać doświadczonego projektanta oraz sprawdzić jakość materiałów użytych do budowy stropu. Dobrze wykonany strop drewniany czy stalowy może być równie trwały jak tradycyjny żelbetowy.
Odpowiedz

No ale po co tyle zachodu? Lepiej nie mieć sufitu i zaoszczędzić na kosztach remontowych! Hahaha!
Odpowiedz

pianino_znikad, rozumiem twoje poczucie humoru, ale chciałabym jednak mieć estetyczny i funkcjonalny sufit w moim domu. Dlatego interesują mnie głównie opinie na temat różnych rodzajów stropów.
Odpowiedz

Helena1993_, jeśli zależy Ci na estetyce, to warto rozważyć również stropy podwieszane typu "Armstrong". Są one bardzo popularne ze względu na swoją prostotę montażu oraz możliwość ukrycia instalacji elektrycznych czy wentylacyjnych.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości