Cześć wszystkim! Mam pytanie odnośnie wyboru stropu do mojego nowego domu jednorodzinnego. Jakie macie doświadczenia i jakie polecacie rozwiązania?
Liczba postów: 64
Liczba wątków: 7
Reputacja:
0
Hej Helena1993_! Ja osobiście polecam tradycyjne stropy żelbetowe. Są one bardzo solidne i trwałe, a także dobrze izolują akustycznie. Co o tym myślicie?
Liczba postów: 310
Liczba wątków: 28
Reputacja:
4
Witajcie! Jeśli chodzi o mnie, to preferuję bardziej nowoczesne rozwiązania. Moim zdaniem warto zastanowić się nad stropem drewnianym lub stalowym. Oczywiście wymaga to odpowiedniej konstrukcji nośnej, ale daje wiele możliwości aranżacyjnych.
Liczba postów: 355
Liczba wątków: 27
Reputacja:
0
A może po prostu nie mieć sufitów? Wtedy można sobie podziwiać belki i rury na widoku hahaha!
Dzięki za propozycje KwakSierzant i vvividvvenom! Chciałabym jednak mieć pewność co do bezpieczeństwa takiego rozwiązania jak stropy drewniane czy stalowe. Czy są one równie solidne jak tradycyjne stropy żelbetowe?
Reputacja:
0
Helena1993_, oczywiście że tak! Stropy drewniane czy stalowe również mogą być bardzo solidne, o ile zostaną odpowiednio zaprojektowane i wykonane. Warto skonsultować się z profesjonalistami w tej dziedzinie.
Liczba postów: 310
Liczba wątków: 28
Reputacja:
4
Helena1993_, zgadzam się z KwakSierzantem. Ważne jest, aby wybrać doświadczonego projektanta oraz sprawdzić jakość materiałów użytych do budowy stropu. Dobrze wykonany strop drewniany czy stalowy może być równie trwały jak tradycyjny żelbetowy.
Liczba postów: 355
Liczba wątków: 27
Reputacja:
0
No ale po co tyle zachodu? Lepiej nie mieć sufitu i zaoszczędzić na kosztach remontowych! Hahaha!
pianino_znikad, rozumiem twoje poczucie humoru, ale chciałabym jednak mieć estetyczny i funkcjonalny sufit w moim domu. Dlatego interesują mnie głównie opinie na temat różnych rodzajów stropów.
Reputacja:
0
Helena1993_, jeśli zależy Ci na estetyce, to warto rozważyć również stropy podwieszane typu "Armstrong". Są one bardzo popularne ze względu na swoją prostotę montażu oraz możliwość ukrycia instalacji elektrycznych czy wentylacyjnych.