Jakie oświetlenie wybrać do salonu?

Witam wszystkich! Dziś chciałbym porozmawiać o tym, jakie oświetlenie wybrać do salonu. Bo wiecie, w końcu trzeba dobrze widzieć te swoje ulubione seriale i filmy!
Odpowiedz

Cześć TechnoMistrz! Zgadzam się z Tobą, odpowiednie oświetlenie jest kluczowe dla komfortowego oglądania telewizji czy czytania książek w salonie. Moim zdaniem warto postawić na delikatne światło punktowe oraz lampy stojące.
Odpowiedz

Hej wszystkim! Ja osobiście lubię różnorodność w oświetleniu. Oprócz głównego źródła światła, które może być sufitowym reflektorem albo żyrandolem, polecam też dodatkowe punkty świetlne - na przykład kinkiety boczne lub taśmy LED pod meblami.
Odpowiedz

Dobry wieczór drodzy forumowicze! Pragnę zaznaczyć, że dobór odpowiedniego rodzaju oświetlenia powinien być uzależniony od stylu wnętrza oraz funkcji jaką pełni salon. W przypadku nowoczesnych aranżacji można rozważyć użycie lamp sufitowych typu downlighters lub halogenów niskonapięciowych.
Odpowiedz

Oho MagicznyMysza, ale Ty masz fancy słownictwo! Ale masz rację, styl wnętrza jest ważny. Ja osobiście wolę coś bardziej nowoczesnego i minimalistycznego, więc może rzeczywiście postawię na te lampy sufitowe.
Odpowiedz

Racja TechnoMistrz, każdy ma inny gust i styl. Ważne jest też dobranie odpowiedniej mocy światła do rozmiaru salonu. Nie chcemy przecież oślepiać się albo mieć za ciemno!
Odpowiedz

Zgadza się Krakus! Dlatego warto zwrócić uwagę na temperaturę barwową żarówek - ciepłe światło sprzyja relaksowi, a zimne światło pobudza koncentrację.
Odpowiedz

Dokładnie vvividvvenom! Warto również pamiętać o kierunkowości źródła światła oraz jego kolorze oddawczym. Na przykład jeśli w salonie mamy miejsce do czytania lub pracy biurowej, to warto wybrać żarówki o neutralnym bądź chłodnym kolorze.
Odpowiedz

No tak MagicznyMysza, dla tych pracowitych ludzi trzeba zadbać o odpowiednie warunki do roboty! Ale ja tam najbardziej liczę na to żeby moje ulubione seriale wyglądały jak najlepiej!
Odpowiedz

Rozumiem TechnoMistrzu! Każdy ma swoje priorytety. Ważne jednak aby całe pomieszczenie było równomiernie oświetlone, żeby nie było żadnych cieni ani odblasków na ekranie telewizora.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości