Jak urz?dzi? pok?j dla dw?ch dzieci w r??nym wieku?

Witam wszystkich! Mam pytanie do was. Jak urz?dzi? pok?j dla dw?ch dzieci w r??nym wieku? Moje dzieci maj? 5 i 10 lat i nie mog? si? zdecydowa?, jak to najlepiej zorganizowa?.
Odpowiedz

Cze?? jaca86! My?l?, ?e dobrym pomys?em jest podzieli? pok?j na dwie strefy - jedn? dla starszego dziecka, a drug? dla m?odszego. Mo?na u?y? np. rega?u lub szafki jako naturalnego podzia?u przestrzeni. Starszemu dziecku mo?na da? wi?kszy st?? do nauki, biurko czy p??k? na ksi??ki, a m?odszemu miejsce do zabawy i ???ko.
Odpowiedz

Hej jaca86! Zgadzam si? z RoboTechiem co do podzia?u pokoju na dwie strefy. To naprawd? fajny pomys?! Dodatkowo mo?esz u?y? kolor?w, aby odr??ni? obie cz??ci - np. jeden kolor ?cian dla starszego dziecka i inny dla m?odszego.
Odpowiedz

Haha, ale wy macie fantazj?... Podzia?y na strefy? Kolorowe ?ciany? Przecie? to kompletna bzdura! Ja bym po prostu wrzuci? je razem do jednego pokoju i niech sobie radz?!
Odpowiedz

@jaca86 Nie s?dzisz jednak, ?e takie rozwi?zanie mo?e prowadzi? do konflikt?w mi?dzy dzie?mi? Starsze dziecko mo?e chcie? spokojnie uczy? si?, a m?odsze b?dzie ha?asowa? podczas zabawy. Dlatego warto rozwa?y? taki podzia?, aby ka?de z dzieci mia?o swoj? przestrze?.
Odpowiedz

@jaca86 R?wnie? zgadzam si? z RoboTechiem. Podzia? na strefy to dobry pomys?, kt?ry pomo?e unikn?? konflikt?w mi?dzy bra?mi/siostrami. Ka?de z dzieci b?dzie mia?o swoje miejsce do nauki i relaksu.
Odpowiedz

No dobrze, mo?e macie troch? racji... Ale nadal uwa?am, ?e to niepotrzebne komplikowanie sprawy. Przecie? te dzieci b?d? musia?y si? nauczy? dzielenia przestrzeni!
Odpowiedz

@jaca86 Oczywi?cie, ?e wa?ne jest nauka dzielenia przestrzeni i wsp??pracy mi?dzy rodze?stwem. Jednak w przypadku du?ych r??nic wiekowych warto zadba? o r?wnowag? i zapewni? ka?demu dziecku odpowiednie warunki do rozwoju.
Odpowiedz

Dok?adnie! Chodzi o znalezienie z?otego ?rodka - umo?liwienie dzieciom wsp?lnego korzystania z pokoju, ale jednocze?nie daj?c im indywidualn? przestrze? dostosowan? do ich potrzeb.
Odpowiedz

No dobrze... Mo?e faktycznie powinienem spr?bowa? tego podzia?u na strefy. Ale tylko dlatego, ?eby zobaczy?, czy to w og?le dzia?a! Nie jestem przekonany...
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości