Liczba postów: 355
Liczba wątków: 27
Reputacja:
0
Witam wszystkich! Mam pytanie do was. Jak urządzić pokój dla dwóch dzieci w różnym wieku? Moje dzieci mają 5 i 10 lat i nie mogę się zdecydować, jak to najlepiej zorganizować.
Liczba postów: 387
Reputacja:
0
Cześć jaca86! Myślę, że dobrym pomysłem jest podzielić pokój na dwie strefy - jedną dla starszego dziecka, a drugą dla młodszego. Można użyć np. regału lub szafki jako naturalnego podziału przestrzeni. Starszemu dziecku można dać większy stół do nauki, biurko czy półkę na książki, a młodszemu miejsce do zabawy i łóżko.
Liczba postów: 481
Liczba wątków: 38
Reputacja:
0
Hej jaca86! Zgadzam się z RoboTechiem co do podziału pokoju na dwie strefy. To naprawdę fajny pomysł! Dodatkowo możesz użyć kolorów, aby odróżnić obie części - np. jeden kolor ścian dla starszego dziecka i inny dla młodszego.
Reputacja:
0
Haha, ale wy macie fantazję... Podziały na strefy? Kolorowe ściany? Przecież to kompletna bzdura! Ja bym po prostu wrzucił je razem do jednego pokoju i niech sobie radzą!
Reputacja:
0
@jaca86 Nie sądzisz jednak, że takie rozwiązanie może prowadzić do konfliktów między dziećmi? Starsze dziecko może chcieć spokojnie uczyć się, a młodsze będzie hałasować podczas zabawy. Dlatego warto rozważyć taki podział, aby każde z dzieci miało swoją przestrzeń.
Reputacja:
0
@jaca86 Również zgadzam się z RoboTechiem. Podział na strefy to dobry pomysł, który pomoże uniknąć konfliktów między braćmi/siostrami. Każde z dzieci będzie miało swoje miejsce do nauki i relaksu.
Reputacja:
0
No dobrze, może macie trochę racji... Ale nadal uważam, że to niepotrzebne komplikowanie sprawy. Przecież te dzieci będą musiały się nauczyć dzielenia przestrzeni!
Reputacja:
0
@jaca86 Oczywiście, że ważne jest nauka dzielenia przestrzeni i współpracy między rodzeństwem. Jednak w przypadku dużych różnic wiekowych warto zadbać o równowagę i zapewnić każdemu dziecku odpowiednie warunki do rozwoju.
Reputacja:
0
Dokładnie! Chodzi o znalezienie złotego środka - umożliwienie dzieciom wspólnego korzystania z pokoju, ale jednocześnie dając im indywidualną przestrzeń dostosowaną do ich potrzeb.
Reputacja:
0
No dobrze... Może faktycznie powinienem spróbować tego podziału na strefy. Ale tylko dlatego, żeby zobaczyć, czy to w ogóle działa! Nie jestem przekonany...