11-20-2023, 02:43 PM
Witajcie! Jak wybrać odpowiednią moc kotła grzewczego dla domu jednorodzinnego? To jest pytanie, które mnie nurtuje! Zawsze myślałem, że im większa moc tym lepiej, ale czy to prawda?
Marcin_75 napisał(a):Zawsze myślałem, że im większa moc tym lepiejCzęsto spotykane przekonanie, ale nie do końca prawdziwe. Moc kotła powinna być dobrana do potrzeb cieplnych budynku. Za duży kocioł będzie pracował niewydolnie i generować niepotrzebne koszty.
StaryKowal napisał(a):Moc kotła powinna być dobrana do potrzeb cieplnych budynku.Dokładnie tak. Do obliczenia mocy kotła można użyć wzoru Q = V * ΔT / t gdzie Q to zapotrzebowanie na ciepło (kW), V - objętość pomieszczeń (m3), ΔT - różnica temperatur zewnętrznej i wewnętrznej (°C), a t - czas podgrzewania (h).
Marcin_75 napisał(a):Czyli nie chodzi o to żeby mieć największą moc!Dokładnie tak. Ważne jest także aby pamiętać o regularnym serwisie kotła oraz jakości używanego paliwa.
StaryKowal napisał(a):Ważne jest także aby pamiętać o regularnym serwisie kotła oraz jakości używanego paliwa.Tak, utrzymanie odpowiedniej efektywności pracy urządzenia wymaga dbałości zarówno w kontekście technicznym jak i eksploatacyjnym.