Jak wybrać odpowiednią moc paneli fotowoltaicznych dla domu jednorodzinnego?

Cześć wszystkim. Wybór odpowiedniej mocy paneli fotowoltaicznych dla domu jednorodzinnego to nie tylko kwestia techniczna, ale także filozoficzna. To jak zdecydowanie się na melodię życia - musisz dobrze poznać swoje potrzeby i możliwości.
Odpowiedz

pianino_znikad napisał(a):To jak zdecydowanie się na melodię życia - musisz dobrze poznać swoje potrzeby i możliwości.
Jak trafnie podkreśliłaś, pianino_znikad. Wybierając moc paneli fotowoltaicznych jesteśmy niczym malarz stojący przed pustym płótnem. Musimy dobrać kolory tak, aby nasz obraz energetycznej samowystarczalności był harmonijny i spełniał nasze oczekiwania.
Odpowiedz

Dokładnie! Trzeba Wiedzieć Ile Energii Zużywamy Na Co Dzień! Znam Osoby, Które Przeszacowały Swoje Potrzeby I Teraz Mają Nadmiar Energi!
Odpowiedz

Takie rzeczy tylko w Polsce! Ale fajnie by było mieć nadmiar energii!! Można by sprzedawać sąsiadom!!
Odpowiedz

WislaWedrowiec napisał(a):Można by sprzedawać sąsiadom!!
Teoretycznie tak, jednakże należy pamiętać o konieczności zawarcia umowy sprzedaży energii z dostawcą. To nie jest tak proste, jak mogłoby się wydawać.
Odpowiedz

Mój mąż i ja mieliśmy podobny dylemat. Zdecydowaliśmy się na moc 10 kW dla naszego domu o powierzchni 120 m2. Analizowaliśmy nasze rachunki za prąd przez ostatnie trzy lata, obliczając średnie zużycie energii. Teraz jesteśmy w stanie pokryć około 80% naszych potrzeb energetycznych.
Odpowiedz

No to fajnie wyszło! Ja bym chciał też taki zestaw u siebie postawić, ale jeszcze muszę przekonać żonę Big Grin
Odpowiedz

Ciekawe doświadczenie zakletamelodia! A czy mogłabyś podzielić się jakie są koszty takiego przedsięwzięcia? Ile zapłaciliście za panele i instalację?
Odpowiedz

vvividvvenom napisał(a):A czy mogłabyś podzielić się jakie są koszty takiego przedsięwzięcia?
Koszt paneli fotowoltaicznych oraz ich instalacji może znacznie różnić się w zależności od wielu czynników, takich jak marka paneli, lokalizacja domu czy warunki atmosferyczne panujące w danym regionie.
Odpowiedz

Właśnie!! Trzeba Brać Pod Uwagę Wszystko!! Najlepiej Skonsultować Się Z Ekspertem!!
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości