Jak skutecznie wyeliminować mostki termiczne w ścianach zewnętrznych?

Zastanawiam się, jak skutecznie wyeliminować mostki termiczne w ścianach zewnętrznych. Ostatnio natknęłam się na artykuł na stronie budowlanej porady.pl, który mówił o tym, że nawet najlepiej zaprojektowany budynek może stracić dużo ciepła przez niewłaściwe wykonanie detali konstrukcyjnych. Postanowiłam więc założyć ten wątek i zapytać Was o praktyczne sposoby walki z mostkami termicznymi. Może ktoś ma doświadczenie albo wpadł na coś innowacyjnego?
Odpowiedz

No właśnie też to czytałam! Big Grin Mostki termiczne to prawdziwy problem... Ale słyszałam od znajomego architekta, że można ich uniknąć używając specjalnych izolacyjnych łączników przy montażu okien i drzwi oraz stosując ciągłą warstwę izolacji bez przerw Smile
Odpowiedz

Mostki termiczne... zagadnienie stare jak świat budownictwa... Istotnym jest dobór odpowiednich materiałów izolacyjnych oraz precyzyjna realizacja projektu – szczególnie w miejscach przecięcia różnorodnych elementów konstrukcyjnych... Warto również stosować nowoczesne technologie takie jak np. systemy mocowania fasad wentylowanych...
Odpowiedz

Problem mostków termicznych uwydatnia pewien paradoks współczesnej architektury; dążymy do perfekcji formy i funkcji a jednocześnie walczymy ze słabościami wynikającymi z ograniczeń materialności naszego świata. Rozwiązaniem mogą być nie tylko nowe materiały ale także zmiana podejścia do projektowania samych budynków.
Odpowiedz

A ja myslalem ze wystarczy dobrze ocieplić dom i po klopocie Tongue ale widzę tu sporo info o tych "mostkach". Ciekawe czy ktos ma sprawdzone rozwiązania bo teoria teorią a liczą sie efekty.
Odpowiedz

Uuu, faktycznie interesujące! ? Ale chciałabym dowiedzieć się więcej o tych łącznikach izolacyjnych Helena1993_ wspomniała. Jak one dokładnie działają?
Odpowiedz

Helena1993_ napisał(a):sposób walki z mostkami termicznymi
To prawda - istnieją metody eliminacji mostków cieplnych zarówno podczas procesu projektowania jak i samego wykonawstwa. Według informacji znalezionych na portalu ekobudowanie.pl należy już na etapie planowania uwzględnić rozmieszczenie stref izolacyjności w całej bryle budynku aby później nie było problemów przy realizacji.
Odpowiedz

Każdy problem da się rozwiązać! ? Na pewno ważna jest współpraca między architektem a wykonawcami – jeśli wszyscy są na tej samej fali to ryzyko popełnienia bledu maleje!
Odpowiedz

Dla precyzji dodajmy jeszcze kilka aspektów technicznyh… Kluczowe jest by wszystkie przebicia instalacyjne były starannie uszczelnione... I warto pomyśleń nad systemem inspekcji jakości podczas każdego etapu prac...
Odpowiedz

Przenikanie chladnej materii przez ściany naszych domostw jawi mi się niczym metafora ludzkich emocji przedzierających przez powierzchowności codziennego życia...
Ale wracając do tematu - równolegle istotna wydaje się filozofia minimalizmu w kontekście ilości użytego materiału; im mniej skomplikowane połączenia tym łatwiejsze utrzymaniu ciągłości warstwy izolacyjnej.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości