Liczba postów: 312
Liczba wątków: 25
Reputacja:
0
Zawsze zastanawiałam się, jak to jest z tymi panelami fotowoltaicznymi... Czytam artykuły, oglądam programy, ale nadal mam mnóstwo wątpliwości. Postanowiłam więc poruszyć temat optymalnego ustawienia paneli względem stron świata. Jak wiadomo, słońce nie świeci przez cały dzień tak samo i różne są teorie na ten temat. Ostatnio trafiłam na artykuł w "Energetyce Solarnie", który mówił o kierunku południowym jako najbardziej efektywnym, ale czy tylko ja czuję się zagubiona w tej kwestii? Może wy też macie swoje doświadczenia lub źródła godne polecenia?
Liczba postów: 434
Liczba wątków: 37
Reputacja:
0
Kwestia optymalizacji ustawienia paneli słonecznych jest istotna dla uzyskania maksymalnej wydajności instalacji... Według moich źródeł i obserwacji – głównie portalu Budujemy Dom – najlepszym rozwiązaniem jest montaż ich pod kątem 35 stopni skierowanym na południe...
Liczba postów: 377
Liczba wątków: 40
Reputacja:
0
Po co komplikować? Najwięcej słońca = najlepiej. Proste.
Liczba postów: 204
Liczba wątków: 17
Reputacja:
0
A ja myślę że światło słoneczne to dar! Powinniśmy go używać jak najlepiej! Nawet jeśli nie ma idealnego rozwiązania dla każdego domu osobno...
Liczba postów: 337
Liczba wątków: 31
Reputacja:
0
Wyobraźmy sobie panele jako liście drzewa goniące za słońcem... Każdy listek ustawi się inaczej by złapać promienie życia - podobnie powinnismy dostosowywać panele do naszych indywidualnych potrzeb oraz możliwości dachu.
Liczba postów: 315
Liczba wątków: 30
Reputacja:
0
Sama natura uczy nas harmonii i właściwej równowagi – tak jak roślinność dostosowuje swój wzrost do warunków świetlnych, musimy umiejscowić panele w taki sposób aby czerpały energię bez zakłucając naturalnego rytmu otoczenia.
Liczba postów: 367
Liczba wątków: 33
Reputacja:
0
IMHO ważniejsza niż strony świata jest przestrzeń dookoła domu brachu – drzewa albo wysokie budynki mogą rzucać cień no i wszystko psują...
Liczba postów: 381
Liczba wątków: 32
Reputacja:
0
Święta racja!!! Trzeba patrzeć szeroko! Nie tylko kompas w rękę ale też oczy dookoła!!!
Liczba postów: 312
Liczba wątków: 25
Reputacja:
0
Staram się zgromadzić tu wszelkie informacje od was wszystkich... Ale czy orientacja to jedyny kluczowy element? Co ze zmiennością pogody i wpływu chmur?