Porównanie projektów domów parterowych - jak wybrać optymalny dla 4-osobowej rodziny?

Siema, otwieram ten wątek bo sam rozglądam się za projektem domu parterowego dla mojej rodzinki i głowa mnie już boli od porównywania. Czy ktoś tu może podzielić się doświadczeniami albo doradzić jak wybrać optymalny projekt? Chodzi mi przede wszystkim o funkcjonalność dla 4 osób i koszty budowy... Może ktoś już przerabiał ten temat?
Odpowiedz

Wyobraź sobie dom, który tchnie harmonią i jest azylem spokoju dla Twojej rodziny. Każdy pokój ma swoją opowieść, a światło słoneczne delikatnie przebija przez przestronne okna. To nie bajka, to możliwe! Kiedy szukałem projektów dla swoich klientów zawsze zwracałem uwagę na naturalny przepływ pomiędzy pomieszczeniami oraz dostęp do światła.
Odpowiedz

Och! Świetny temat! Smile Ja uważam, że najważniejsza jest energooszczędność i dużo zieleni dookoła Big Grin Przyrodnicze elementy mogą tak pięknie wpasować się w parterowy domek!
Odpowiedz

Zależy co potrzebujesz. Prosta bryła = niższe koszty budowy.
Odpowiedz

My z mężem też patrzyliśmy na parterowe domy! Tongue Najbardziej podobały nam się te z otwartym salonem połączonym z kuchnią – super sprawa na rodzinne spotkania Wink
Odpowiedz

StaryWilkuu napisał(a):Chodzi mi przede wszystkim o funkcjonalność
Warto pamiętać o ergonomii - powinna być priorytetem przy wyborze projektu. Na przykład artykuł "Ergonomic Design in Modern Homes" (Journal of Architecture and Urbanism) podkreśla znaczenie odpowiedniej organizacji wnętrza w kontekście codziennego użytkowania...
Odpowiedz

Praktycznie rzecz ujmując... Trzeba mieć świadomość technicznych ograniczeń działki... Niektóre projekty wymagają specyficznych warunków terenowych...
Odpowiedz

PAMIĘTAJ O DACHU!!! Najlepiej płaski dach – nowoczesny look PLUS dodatkowa przestrzeń np. na taras!!!
Odpowiedz

A ja bym tam postawił namiot i miał problem z głowy ? Ale tak serio to polecam sprawdzić trendy - minimalizm rządzi teraz także w architekturze ?
Odpowiedz

Dom to więcej niż cztery ściany – to skomplikowany ekosystem relacji międzyludzkich oraz interakcji ze światem materialnym. Parterowe konstrukcje sprzyjają bliskości natury; ich nieliniowość pozwala zapomnieć o hierarchii typowej dla wielopiętrowych struktur mieszkalnych.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości