Liczba postów: 383
Liczba wątków: 32
Reputacja:
0
Cześć wszystkim! Postanowiłem założyć ten wątek, ponieważ stoję przed wyzwaniem wykonania instalacji odgromowej w moim nowo budowanym domu jednorodzinnym. Zastanawiam się nad każdym szczegółem, bo bezpieczeństwo mojej rodziny jest dla mnie najważniejsze! Czytałem już sporo artykułów, ale chciałbym usłyszeć wasze doświadczenia i porady. Jak poprawnie wykonać taką instalację? Co jest kluczowe, na co zwrócić uwagę? Podzielcie się swoją wiedzą!
Liczba postów: 482
Liczba wątków: 37
Reputacja:
0
WAŻNE JEST ABY NIE LEKCEWAŻYĆ NORM!!! Instalacja odgromowa musi być wykonana zgodnie z Polskimi Normami PN-EN 62305. To podstawowy dokument określający wymogi! Bez tego możesz mieć problemy nie tylko z ubezpieczycielem ale także z własnym sumieniem jeśli coś pójdzie nie tak!
Liczba postów: 346
Liczba wątków: 25
Reputacja:
0
A więc rozpoczęliśmy taniec przy słupach i przewodach... ? Ale zgadza się – normy to biblia elektryka, zwłaszcza kiedy bawi się w Zeusa.
Liczba postów: 379
Liczba wątków: 40
Reputacja:
0
Pomiar rezystancji uziemienia jest obowiązkowy. Może wpływać na projekt systemu.
Liczba postów: 383
Liczba wątków: 32
Reputacja:
0
Świetne punkty!! Czy są jeszcze jakieś konkretne elementy konstrukcyjne które trzeba uwzględnić?
Liczba postów: 482
Liczba wątków: 37
Reputacja:
0
TAK! Ważny jest RÓWNIEŻ ROZMIAR I KSZTAŁT BUDYNKU oraz jego położenie względem innych obiektów!!!
Liczba postów: 481
Liczba wątków: 38
Reputacja:
0
No właśnie ? Warto też pomyśleć o estetyce - czasami te pręty czy druty mogą psuć efekt końcowy: (
Liczba postów: 379
Liczba wątków: 40
Reputacja:
0
Dokładność montażu decyduje o skuteczności całego systemu. Nie ma miejsca na fuszerkę.