Jak poprawnie wykonać instalację odgromową w domu jednorodzinnym?

Cześć wszystkim! Postanowiłem założyć ten wątek, ponieważ stoję przed wyzwaniem wykonania instalacji odgromowej w moim nowo budowanym domu jednorodzinnym. Zastanawiam się nad każdym szczegółem, bo bezpieczeństwo mojej rodziny jest dla mnie najważniejsze! Czytałem już sporo artykułów, ale chciałbym usłyszeć wasze doświadczenia i porady. Jak poprawnie wykonać taką instalację? Co jest kluczowe, na co zwrócić uwagę? Podzielcie się swoją wiedzą!
Odpowiedz

WAŻNE JEST ABY NIE LEKCEWAŻYĆ NORM!!! Instalacja odgromowa musi być wykonana zgodnie z Polskimi Normami PN-EN 62305. To podstawowy dokument określający wymogi! Bez tego możesz mieć problemy nie tylko z ubezpieczycielem ale także z własnym sumieniem jeśli coś pójdzie nie tak!
Odpowiedz

A więc rozpoczęliśmy taniec przy słupach i przewodach... ? Ale zgadza się – normy to biblia elektryka, zwłaszcza kiedy bawi się w Zeusa.
Odpowiedz

Dzięki Marcin za przypomnienie o normach Smile Pamiętam jak u nas robiła firma - sprawdzali też uziomy i rezystancję gleby ? Pewnie warto znaleźć kogoś do pomiarów?
Odpowiedz

Pomiar rezystancji uziemienia jest obowiązkowy. Może wpływać na projekt systemu.
Odpowiedz

Świetne punkty!! Czy są jeszcze jakieś konkretne elementy konstrukcyjne które trzeba uwzględnić?
Odpowiedz

TAK! Ważny jest RÓWNIEŻ ROZMIAR I KSZTAŁT BUDYNKU oraz jego położenie względem innych obiektów!!!
Odpowiedz

No właśnie ? Warto też pomyśleć o estetyce - czasami te pręty czy druty mogą psuć efekt końcowy: (
Odpowiedz

Och, moda na metaliczny look – a może by tak przerobić cały dach na wielki kaloryfer? Sztuka użytkowa pełną gębą Big Grin Ale serio – można ukrywać elementy instalacji albo dopasować je kolorystycznie.
Odpowiedz

Dokładność montażu decyduje o skuteczności całego systemu. Nie ma miejsca na fuszerkę.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości