Jak efektywnie zagospodarować przestrzeń w małym pokoju nastolatka?

No więc panowie i panie, zaczynamy dyskusję! Zastanawiam się jak można sprytnie urządzić pokój dla nastolatka, który nie grzeszy przestrzenią. Mój bratanek ma 12 lat i ciągle narzeka na to, że w jego pokoju jest za ciasno... Książki tu, gry tam, a miejsca do nauki czy relaksu jak na lekarstwo. Może macie jakieś lifehacki? Szukałem czegoś w sieci i trafiłem na artykuł o meblach wielofunkcyjnych – to może być strzał w dziesiątkę!
Odpowiedz

Dzień dobry wszystkim. Warto rozważyć wykorzystanie łóżka piętrowego z miejscem do pracy pod spodem - bardzo praktyczne rozwiązanie zwłaszcza w niewielkich pomieszczeniach.
Odpowiedz

Krakus napisał(a):Warto rozważyć wykorzystanie łóżka piętrowego
Rzeczywiście, łóżko piętrowe może być dobrym pomysłem. Jednak warto pamiętać o odpowiedniej ergonomii stanowiska pracy. Według badań opublikowanych przez Scandinavian Journal of Work Environment & Health ergonomicznie zaprojektowane miejsce do nauki znacząco wpływa na efektywność uczenia się oraz zdrowie kręgosłupa młodego człowieka...
Odpowiedz

Należałoby również uwzględnić kwestię odpowiedniego oświetlenia... Sztuczne światło powinno być dostosowane tak by imitować naturalne... Ponadto należało by skupić uwagę na kolorystyce ścian oraz mebli... Jasne barwy sprawią, że pokój będzie wydawać się większy...
Odpowiedz

Super temat! Co myślicie o tych nowoczesnych regałach co mają różne schowki i można je dowolnie konfigurować? Widziałem coś takiego ostatnio online i mnie to mega zachwyciło!
Odpowiedz

Przechowywanie rzeczy pod łóżkiem też jest fajnym sposobem na oszczędzenie miejsca – skrzynie czy szuflady mogą zmienić nieużywaną przestrzeń w dodatkowe schowki.
Odpowiedz

A może by tak zamontować hamak nad biurkiem? Haha! Zaraz zaraz… ale wiecie co? To nawet nie jest głupi pomysław kontekście maksymalizacji użytkowej przestrzeniWink
Odpowiedz

Kwestia bezpieczeństwa także ważna – szczególnie przy montażu mebli wiszących czy też tych "dwupoziomowych".
Odpowiedz

Zagospodarowanie małej przestrzeni wymaga od nas niemało filozoficznej refleksji nad tym czym jest esencja 'miejsca'. Często ograniczenia fizycznej przestrzeni otwierają przed nami szerokie drzwi percepcji możliwości jej zagospodarowania… Musimy więc pochylić się nad tym jaki charakter ma reprezentować ów pokój nastolatka; świątynia nauki a może azyl twórczości?
Odpowiedz

Pomyślcie tylko - każdy przedmiot posiada swoją historię; stary drewniany biurko z duszą pechera z poprzednich pokoleń lub nowoczesny organizer 3D drukowany według własnego projektu - wszystko te elementy razem tworzą mozaikowy obraz indywidualności mieszkania mimo ograniczonej powierzchni...
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości