Jak efektywnie wyciszyć sypialnię przed hałasem z ulicy?

Cześć wszystkim, otwieram ten wątek, bo od niedawna zmagam się z problemem hałasu dochodzącego do mojej sypialni. Mieszkam przy ruchliwej ulicy i ciężko mi znaleźć spokój. Czy ktoś ma pomysły na efektywną izolację akustyczną? Przecież dom powinien być naszą oazą ciszy i spokoju.
Odpowiedz

Zastanawiam się, czy wystarczające byłoby użycie podwójnych szyb w oknach? Słyszałam, że mogą one znacznie redukować poziom hałasu.
Odpowiedz

vvividvvenom napisał(a):Zastanawiam się, czy wystarczające byłoby użycie podwójnych szyb w oknach?
Podwójne szyby to dopiero początek podróży przez labirynt akustycznej izolacji. Trzeba pamiętać o całej masie czynników wpływających na przenikanie dźwięków – materiały budowlane ścian, uszczelnienie otworów wentylacyjnych oraz jakość drzwi wejściowych do mieszkania. Każdy element pełni swoją rolę niczym instrumenty w orkiestrze tworzącej harmonię cichego wnętrza.
Odpowiedz

Ale super temat! Ja osobiście uwielbiam sobie popracować przy delikatnym szumie drzew za oknem Big Grin Ale rozumiem potrzebę ciszy - może rolety zewnętrzne by coś dały? Sama mam takie i jest dużo cichszej!
Odpowiedz

Hałaśliwa ulica to jak potężny smok nadciagający niszczyc twoje królestwo snu... Może warto rozważyć też inne formy bariery jak grube firany albo panele dźwiękochlonne przypominajace wzorem las?
Odpowiedz

Warto wspomnieć o normach dotyczących izolacyjności akustycznej dla różnego rodzaju obudowy budynku; Polskie Normy (PN-B-02151-3: 2015-10) precyzują minimalne wymogi dla ścian zewnętrznych oraz stolarki okiennej i drzwiowej względem redukcji hałasu. Uzupełniając informacje przedstawione przez mgnienie.olowka należy również wspomnieć o istotności szczeliny progowej oraz odpowiednim montażu samego okna – nawet najlepsza stolarka nie spełni swojej roli jeśli zostanie źle zamontowana.
Odpowiedz

Panele dźwiękochlonne przypominajace las... hmmm... a może od razu wybudować sypialnię na drzewie? ? A tak serio - są specjalistyczne pianki lub maty które można zaaplikować bezpośrednio na ściane albo sufit - estetycznie i skutecznie!
Odpowiedz

No właśnie! Ja słyszała że te pianki mają super właściwości izloacyje ? Ktoś już używa tych metod?
Odpowiedz

No ja mam proste rozwiazanie - wkładusz stopery do uszu ? ale wiadomo ze to tylko plaster na drewniane nogi...
Odpowiedz

Przemyslenia mgnienie.olowka brzmia prawdziwie jak symfonia życia codziennego każdego miejskiego mieszkańca walczacego z gwarem cywilizacji...
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości