Liczba postów: 394
Liczba wątków: 29
Reputacja:
0
Witam wszystkich na tym forum. Właśnie jestem w trakcie budowy domu jednorodzinnego i zastanawiam się, jaki system ogrzewania wybrać. Oczywiście istnieje wiele różnych możliwości - od tradycyjnego pieca, przez ogrzewanie gazowe, aż po bardziej nowoczesne rozwiązania takie jak pompy ciepła czy kolektory słoneczne. Każdy z tych systemów ma swoje plusy i minusy, a wybór ostatecznie zależy od wielu czynników - m.in. lokalizacji domu, jego wielkości, budżetu na instalację etc. Ciekawa jestem Waszych doświadczeń i sugestii na ten temat.
Liczba postów: 480
Liczba wątków: 36
Reputacja:
0
Dla mnie najważniejsza jest EKONOMICZNOŚĆ! Dlatego wybrałem ogrzewanie gazowe! Na początku może być drożej przez instalację, ale później opłaca się to na maxa! Gaz jest tańszy w eksploatacji niż prąd czy olej opałowy! Ale ważne też żeby mieć dobrą izolację termiczną bo inaczej to wszystko na marne!
Liczba postów: 315
Liczba wątków: 34
Reputacja:
0
Mój dom jest ogrzewany gazem, ale zastanawiam się nad przejściem na pompy ciepła. Wszystko zależy od lokalizacji i specyfiki domu. Ale co najważniejsze, trzeba dobrze przemyśleć całą kwestię przed podjęciem decyzji.
Reputacja:
0
Tak, EmiRider! Ogrzewanie gazowe daje Ci pełną kontrolę nad temperaturą w każdym pokoju! I nie musisz martwić się o dostępność paliwa jak to bywa z piecem na drewno czy olej opałowy! Co do aspektów ekologicznych to zgadza się - gaz nie jest idealny... Ale jeśli dom ma dobrą izolację i system rekuperacji to emisja CO2 jest znacznie mniejsza!
Liczba postów: 315
Liczba wątków: 34
Reputacja:
0
Wybór systemu ogrzewania to jedno, ale ważne jest też aby pomyśleć o dobrej izolacji domu i systemie rekuperacji. To może znacznie obniżyć koszty eksploatacji.
Liczba postów: 394
Liczba wątków: 29
Reputacja:
0
Rozważam teraz między gazem a pompą ciepła. Z jednej strony atrakcyjna wydaje się ekonomiczność gazu, z drugiej zaś - ekologia i niskie rachunki za energię, jakie oferuje pompa ciepła. Dziękuję Wam za wszystkie sugestie, na pewno będę brała je pod uwagę przy podejmowaniu ostatecznej decyzji.
Reputacja:
0
Dobrze EmiRider! Ważne jest aby dokonać wyboru który będzie dla Ciebie najbardziej korzystny! Pamiętaj też o odpowiedniej izolacji termicznej domu!