Liczba postów: 381
Liczba wątków: 40
Reputacja:
0
Zacznę od tego, że mam działkę z wyjątkowym widokiem na jezioro i chcę postawić tam dom, który będzie równie niepowtarzalny. Zależy mi na kreatywnym podejściu do projektu - nie sztampowe rozwiązania, ale coś, co będzie odzwierciedlało charakter miejsca. Potrzebuję architekta z wizją, który podchodzi do każdego projektu indywidualnie i ma doświadczenie w realizacjach nietypowych form. Może ktoś słyszał o takiej osobie lub firmie?
Liczba postów: 373
Liczba wątków: 19
Reputacja:
0
Słuchajcie, to moze być ciężkie zadanie. Wiele firm chce grać bezpiecznie i robią "cookie cutter" projekty, które można znaleźć na każdym osiedlu. Trza poszukać kogoś ze świeżym spojrzeniem albo freelancera z pasją do unikalnych rzeczy.
Liczba postów: 482
Liczba wątków: 37
Reputacja:
0
WOW!!! Działka nad jeziorem?! To już sama lokalizacja inspiruje! Na pewno warto poszukać ARCHITEKTA Z PASJĄ!!! Ktoś kto lubi wyzwania i nie boi się nietuzinkowych rozwiązań!!!
Liczba postów: 314
Liczba wątków: 28
Reputacja:
4
Tworzenie domu to nic innego jak komponowanie utworu muzycznego – potrzebna jest harmonia pomiędzy funkcjonalnością a estetyką oraz przestrzenią naturalną. Skoro masz działkę nad jeziorem, to kluczowe będą takie aspekty jak orientacja względem stron świata dla maksymalnego wykorzystania światła dziennego oraz odpowiednie zaplanowanie przestrzeni zewnętrznej aby korzystać z widoków na jezioro i wprowadzić elementy ekologiczne do projektu np.: system zbierania deszczówki czy panele słoneczne integracji energetycznej z otoczeniem naturalnym. Wybór materiałów też odegra tutaj ogromną rolę; naturalne kamienie, drewno czy szkło mogą sprawić że budynek będzie wyglądał jak integralna część krajobrazu a jednocześnie modernistyczny akcent swojej epoki.
Liczba postów: 381
Liczba wątków: 40
Reputacja:
0
Dobra uwaga co do ekologii TomaszMajewski, to dla mnie istotne aby budynek był energooszczędny i wpisywał się w krajobraz bez zakłócania go.