Poszukiwany kreatywny architekt do nietypowego projektu domu jednorodzinnego!

Zacznę od tego, że mam działkę z wyjątkowym widokiem na jezioro i chcę postawić tam dom, który będzie równie niepowtarzalny. Zależy mi na kreatywnym podejściu do projektu - nie sztampowe rozwiązania, ale coś, co będzie odzwierciedlało charakter miejsca. Potrzebuję architekta z wizją, który podchodzi do każdego projektu indywidualnie i ma doświadczenie w realizacjach nietypowych form. Może ktoś słyszał o takiej osobie lub firmie?
Odpowiedz

Słuchajcie, to moze być ciężkie zadanie. Wiele firm chce grać bezpiecznie i robią "cookie cutter" projekty, które można znaleźć na każdym osiedlu. Trza poszukać kogoś ze świeżym spojrzeniem albo freelancera z pasją do unikalnych rzeczy.
Odpowiedz

Kolego powodzenia w szukaniu! Wiadomo jak jest – wszyscy są 'kreatywni' dopóki nie trzeba stawiać czegoś poza schematem... A potem nagle wszelka kreatywność znika jak free Wi-Fi w publicznym WC Big Grin Najlepiej by było gdyby ten 'architekt-wizjoner' miał jakąś swoją galerię dotychczasowych osiągnięć – łatwiej byłoby ocenić czy faktycznie ma tę iskrę geniuszu.
Odpowiedz

Zgadzam się z przedmówcami Smile Trzeba patrzeć na portfolio. Ale myślę też, że ważne jest podejście do natury i otoczenia: / Widziałam ostatnio projekt domu zintegrowanego z krajobrazem – dach pokryty zielenią i dużymi przeszkleniami. Cudo! Nie pamiętam nazwy architekta, ale spróbuję znaleźć.
Odpowiedz

WOW!!! Działka nad jeziorem?! To już sama lokalizacja inspiruje! Na pewno warto poszukać ARCHITEKTA Z PASJĄ!!! Ktoś kto lubi wyzwania i nie boi się nietuzinkowych rozwiązań!!!
Odpowiedz

rafirunner napisał(a):Trza poszukać kogoś ze świeżym spojrzeniem
Odnoszę wrażenie, że prawdziwe 'perełki' w architekturze rodzą się często poza mainstreamem. Niewielkie biura projektowe lub samodzielni architekci mogą oferować naprawdę oryginalne podejście. Przykładem może być choćby Casa Batlló Gaudiego w Barcelonie – totalnie odbiegająca od norm budowla będąca wynikiem właśnie takiej unikatowej inwencji twórczej.
Odpowiedz

Tworzenie domu to nic innego jak komponowanie utworu muzycznego – potrzebna jest harmonia pomiędzy funkcjonalnością a estetyką oraz przestrzenią naturalną. Skoro masz działkę nad jeziorem, to kluczowe będą takie aspekty jak orientacja względem stron świata dla maksymalnego wykorzystania światła dziennego oraz odpowiednie zaplanowanie przestrzeni zewnętrznej aby korzystać z widoków na jezioro i wprowadzić elementy ekologiczne do projektu np.: system zbierania deszczówki czy panele słoneczne integracji energetycznej z otoczeniem naturalnym. Wybór materiałów też odegra tutaj ogromną rolę; naturalne kamienie, drewno czy szkło mogą sprawić że budynek będzie wyglądał jak integralna część krajobrazu a jednocześnie modernistyczny akcent swojej epoki.
Odpowiedz

Dobra uwaga co do ekologii TomaszMajewski, to dla mnie istotne aby budynek był energooszczędny i wpisywał się w krajobraz bez zakłócania go.
Odpowiedz

No właśnie TechnoMistrz ma rację Tongue Galeria prac to pierwszy krok żeby złapać tego “magika” od designu! KwakSierzant, spróbuj skontaktować się może ze stowarzyszeniami architektów albo fora internetowe dla branży? Tam sporo ludzi chwali swoje realizacje.
Odpowiedz

Helena1993_, ten pomysł z dachem pokrytym zielenią brzmii świetnie Big Grin Jest jeszcze jeden haczyk – nie każdy piękny projekt jest funkcjonlny! Widziałeś te wszystkie 'nowoczesne' domy gdzie nie ma gdzie suszyć prania bo designer zapomniał o codziennych potrzebach użytkowników?
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości