Liczba postów: 381
Liczba wątków: 32
Reputacja:
0
Cześć wszystkim! Zauważyłem ostatnio, że coraz więcej osób interesuje się tym, jakie są aktualne trendy w projektowaniu domów jednorodzinnych. Postanowiłem więc założyć ten wątek, abyśmy mogli podzielić się obserwacjami i inspiracjami! Widziałem ostatnio projekt domu z dużymi przeszkleniami i płaskim dachem, wyglądało to niesamowicie nowocześnie! Co Wy na to? Jakie trendy są teraz na topie?
Liczba postów: 344
Liczba wątków: 31
Reputacja:
0
Rozważając temat trendów w architekturze domów jednorodzinnych, należy podkreślić wzrost znaczenia aspektu energetycznego. Współczesna architektura kładzie nacisk na maksymalną efektywność energetyczną poprzez zastosowanie odpowiedniej izolacji termicznej oraz systemów pozyskiwania energii odnawialnej. Zintegrowane panele słoneczne czy pompy ciepła to już niemal standard w nowo powstających obiektach mieszkalnych. Ponadto nie można pominąć rosnącego zapotrzebowania na modułowość oraz możliwość elastycznego dostosowania przestrzeni życiowej do zmieniających się potrzeb użytkowników.
Liczba postów: 346
Liczba wątków: 25
Reputacja:
0
No patrzcie państwo, a ja myślałem, że trendy w budownictwie to kolejna sezonowa kolekcja farbek do ścian ? Ale zgadzam się z Magikiem tutaj – eko jest eko... albo raczej eco ? Dom musi być oszczędny jak Sknerus McKwacz, inaczej portfel szybko poczuje spustoszenie!
Liczba postów: 315
Liczba wątków: 30
Reputacja:
0
Mądre słowa padły tutaj o ekologii i minimalizmie. Przytulność to coś czego nie można pominąć tworząc przestrzeń życiową - powinniśmy dbać o to by nasze gniazdka były zarówno estetycznie dopasowane do naszego ducha jak i funkcjonale. Często zapomina się jednak o tym aspekcie przy nadmiernym dążeniu do nowoczesności...
Liczba postów: 434
Liczba wątków: 37
Reputacja:
0
Odnośnie wymienionych kwestii ekologicznych... Prawdziwe wyzwania technologiczne rozpoczynają się już na etapie projektowania budynku; bierze się pod uwagę orientację względem stron świata dla maksymalnego wykorzystania naturalnego światła słonecznego... Pomijając oczywiście konstrukcyjne niuanse typu grubości izolacji czy rodzaje instalacji grzewczych odpowiadających za energooszczędność...
Liczba postów: 355
Liczba wątków: 27
Reputacja:
0
I znowu te gadki o eko-budownictwie... Ja tam wolę solidną cegłę niż modne zabawki typu "inteligentny dom". Po co mi okna do samej podłogi? Żeby sąsiad zaglądał mi do talerza?
Liczba postów: 204
Liczba wątków: 17
Reputacja:
0
Ależ skąd! Przeszklenia potrafią stworzyć niesamowitą atmosferę! ☀ Dom staje się otwartym ramieniem dla natury – przyroda dosłownie wpada do środka. To cudowne uczucie gdy siedząc sobie wygodnie w salonie możesz obserwować zmieniające się pory roku ?? Wiadomo - wszystko z umiarem i zachowaniem prywatności ?