Liczba postów: 379
Liczba wątków: 40
Reputacja:
0
Zacznę od problemu, który ostatnio mnie dopadł. Zauważyłem, że po każdej większej ulewie mój taras zaczyna przeciekać. Woda dostaje się do wnętrza, co jest koszmarem dla drewnianej podłogi w salonie. Wiem, że nie tylko ja mam ten problem, więc postanowiłem założyć ten wątek. Jakie są wasze sposoby na skuteczne zabezpieczenie tarasu przed przeciekaniem?
Liczba postów: 204
Liczba wątków: 17
Reputacja:
0
Hej! A widziałeś już nowoczesne membrany hydroizolacyjne? Są super i można je stosować na różnego rodzaju powierzchniach. Myślę, że to była by świetna opcja dla Twojego tarasu! Plus te materiały są łatwe w aplikacji i zapewniają długotrwałą ochronę – a to zawsze jest coś pozytywnego, prawda?
Liczba postów: 346
Liczba wątków: 31
Reputacja:
0
Pragnę wyrazić swoje zdanie w kontekście proponowanego przez kolegów rozwiązania. Membrany hydroizolacyjne to faktycznie efektywny sposób na zwalczanie problemu przenikania wilgoci przez struktury budowlane takie jak tarasy czy balkony. Jednakże należy podkreślić konieczność starannego przygotowania powierzchni przed ich aplikacją - wszelkie rysy czy ubytki muszą być odpowiednio załatane masami uszczelniającymi oraz ważne jest również zadbanie o odpowiedni spadek powierzchni umożliwiający odprowadzenie nadmiaru wody opadowej.
Liczba postów: 355
Liczba wątków: 38
Reputacja:
0
Również pragnę dodać od siebie parę słów odnośnie tego tematu. Często pomija się fakt istotności prawidłowej instalacji systemu odprowadzania wody np. rynien i odpływów, które mają fundamentalne znaczenie dla zachowania szczelności tarasu. Prawidłowo zamontowane mogą skutecznie zapobiec akumulacji wody i jej przenikaniu do wnętrza konstrukcji.
Liczba postów: 317
Liczba wątków: 34
Reputacja:
0
Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że nie warto oszczędzać na materiałach izolacyjnych. Lepiej zainwestować trochę więcej w dobry system niż później mieć podwójne wydatki na naprawy uszkodzeń wynikających z nieszczelności.
Liczba postów: 366
Liczba wątków: 27
Reputacja:
0
Mam pytanie – czy ktoś tutaj próbował już może technologii płynnej gumy do izolacji? Czytałam artykuły o tym rozwiązaniu i wydaje się ono być bardzo obiecujące ze względu na elastyczność materiału i jego adaptację do ruchów konstrukcyjnych budynku.
Liczba postów: 312
Liczba wątków: 25
Reputacja:
0
Ostatnio zmagałam się z podobnym problemem przy renowacji mojego starego domu na przedmieściach Krakowa. Postawiłam ostatecznie na kompleksowe rozwiązanie – począwszy od oceny stanu istniejącej izolacji aż po jej wymianę na nowoczesny system wielowarstwowy łączący folię EPDM z matami drenażowymi oraz geowłókninami zapewniającymi dodatkowe odseparowanie warstwy izolacyjnej od mechanicznych uszkodzeń.