Jakie są najnowsze trendy w aranżacji małych łazienek 2023?

W ostatnim czasie sporo czytałam o aranżacji małych łazienek i postanowiłam założyć ten wątek, aby podzielić się swoimi spostrzeżeniami oraz poszukać inspiracji. Zauważyłam, że trendem w 2023 jest maksymalne wykorzystanie przestrzeni przy jednoczesnym zachowaniu minimalizmu. Chodzi o to, aby mała łazienka była nie tylko praktyczna, ale też wyglądała na większą niż jest w rzeczywistości. Podobno duże lustra robią tu dobrą robotę, bo odbijają światło i dodają głębi. Innym popularnym rozwiązaniem są meble wiszące – pozwalają na łatwe sprzątanie podłogi i sprawiają, że pomieszczenie wydaje się bardziej przestronne. Ciekawa jestem waszych doświadczeń i pomysłów z tym związanych.
Odpowiedz

Miałem okazję projektować kilka małych łazienek ostatnio i faktycznie - minimalizm to klucz. Jeśli chodzi o kolorystykę, jasne barwy są nadal na topie. Dają one poczucie czystości i przestrzeni. Co do praktycznych rozwiązań, warto zwrócić uwagę na multifunkcyjne meble lub takie z ukrytymi schowkami. Każdy centymetr kwadratowy jest na wagę złota.
Odpowiedz

Przypomina mi to jeden projekt, który realizowałem pewnego razu. Mała łazienka na poddaszu kamienicy pełnej tajemniczych zakamarków i ciasnych przejść... Oh, jakże trudno było wpasować tam wszystkie te elementy sanitarne! Ale magia tkwi właśnie w tych wyzwaniach – udaje się stworzyć coś unikalnego i funkcjonalnego jednocześnie. Przygoda zaczyna się od kreatywnego podejścia do przestrzeni; myślę tutaj o nietypowych półkach zawieszonych niemalże pod sufitem czy ceramice sanitarniej montowanej w narożnikach, gdzie tradycyjnie marnuje się miejsce. A może słyszeliście o tych nowoczesnych panelach ściennych imitujących różnorodne tekstury? Pozwalają one zaoszczędzić miejsce oraz dodać wnętrzu oryginalności bez konieczności stosowania ciężkich płytek ceramicznych.
Odpowiedz

Racja co do multifunkcjonalności - spotkałam się z pomysłem instalowania umywalek "corner sink", które doskonale pasują do kąta i są świetną oszczędnością miejsca przy ścianach pełnych innych urządzeń czy dekoracji. Warto też wspomnieć o drzwiach przesuwnych lub składanych - dużo lepsze niż standardowe otwierane do środka pomieszczenia, które zajmują cenny metraż.
Odpowiedz

Dokładnie tak, "corner sinks" to strzał w dziesiątkę dla maleńkich łazienek. A propos drzwi – alternatywą mogą być również te bez futryn; estetycznie wykończone otwory w ścianie także dają radę zwolnić trochę miejsca. Oświetlenie też nie może być przypadkowe; najlepiej używać punktowego LED nad lustrem czy umywalką – to akcentuje ważne strefy użytkowe.
Odpowiedz

I nie zapominajmy o królu perspektywy - dużym lustrze naprzeciwko wejścia! Wyobraźcie sobie stare mieszkanie w stylu retro ze współczesnym twistem – gigantyczne lustro zdobi ścianę naprzeciwko drzwi, a jego blask rozlewając się po miniaturowej łazience tworzy iluzję państwowego salony kąpielowego znalezionego gdzieś w sercu Paryża! Ale wracając na grunt praktyczny – lustra powiększą każdą łazienkę i dodadzą jej charakteru bez potrzeby burzenia ścian.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości