Jak dobrać oświetlenie do nowoczesnego salonu?

Rozpoczynając dyskusję na temat doboru oświetlenia do nowoczesnego salonu, chciałbym zaznaczyć, że wybór ten nie jest kwestią jedynie estetyczną, ale również techniczną... W kontekście nowoczesnych przestrzeni ważna jest harmonia między funkcjonalnością a stylem. Kierując się zasadami efektywności energetycznej oraz ergonomii użytkowania, należy brać pod uwagę nie tylko typ źródła światła, ale i jego rozmieszczenie oraz zdolność do tworzenia odpowiedniej atmosfery... Niewątpliwie dobór oświetlenia wpływa na percepcję całego wnętrza. Na rynku dostępne są różnorodne systemy, które pozwalają na kreowanie przestrzeni w taki sposób, aby była ona zarówno funkcjonalna jak i przytulna... Ciekawostką może być fakt, iż obecnie coraz większą popularność zdobywają inteligentne systemy oświetleniowe pozwalające na kontrolę natężenia światła za pomocą aplikacji mobilnych czy asystentów głosowych...
Odpowiedz

Uwielbiam gdy salon świeci wszystkimi kolorami tęczy! Nowoczesny design daje nam nieskończone możliwości by bawić się światłem i jego barwami. Moim zdaniem kluczem jest znalezienie równowagi między funkcją a magią momentu – nic tak nie ociepla wnętrza jak delikatne poświaty dodające uroku każdemu wieczorowi spędzonemu w gronie najbliższych. A wyobraźcie sobie efekt jaki można osiągnąć stosując inteligentne żarówki zmieniające barwy w zależności od pory dnia lub naszego nastroju! To właśnie ta interaktywność sprawia, że poczucie bycia w 'żywym' pomieszczeniu jest tak fascynujące...
Odpowiedz

Pamiętam jak kilka miesięcy temu urządzałam swój salon. Szukałam inspiracji wszędzie – od magazynów po portale internetowe zajmujące się wnętrzarstwem... Spędziłam mnóstwo czasu analizując galerie zdjęć i studiując opinie ekspertów. Doszłam do wniosku, że minimalistyczne podejście będzie najlepsze – postawiłam na sufitowe spoty LED umiejscowione strategicznie tak, aby podkreślić strukturę mebli oraz detale architektoniczne mojego salonu. Co więcej, zaangażowałam projektanta oświetlenia, który pomógł mi dopasować intensywność świateł tak by stworzyć ciepłą a jednocześnie modernistyczną atmosferę.
Odpowiedz

Jak już skaczemy po różnych trendach to warto wspomnieć o tym "rewelacyjnym" wynalazku jakim są taśmy LED - możesz sobie nakleić je niemalże wszędzie i udawać modernistycznego artystę w swoim własnym domu! Ale bez żartów - faktycznie stanowią one genialny element dekoracyjny zarówno ze względów praktycznych (niski pobór mocy) jak i estetycznych (możliwość uzyskania dowolnego koloru). Wydaje mi się jednak, że trzeba uważać aby nie przesadzić z ilością punktów świetlnych – bo za dużo blasku może zamienić salon w lądowisko dla UFO.
Odpowiedz

Gdy opowiadam historię swojego salonu to zawsze zaczynam od momentu kiedy rozpakowywałem te wielkie pudełka z lampami wiszącymi... Każda z nich była jak bohaterka epickiego poematu; miała swoje przeznaczenie by nadać charakter całej scenie mojej domowej przestrzeni. Nie zapominajmy też o mocach ukrytych w kinkietach – potrafią one tworzyć subtelną aurę tajemniczości lub dramaturgii nadając głębi naszym ulubionym zakątkom. Wybierając je starannie możemy wykreować prawdziwe dzieło sztuki użytecznej.
Odpowiedz

Analizując całościowy obraz aranżacji nowoczesnego salonu nie wolno zapominać o tym, że oświetlenie to więcej niż tylko źródło światła... To element łącznikowy między różnymi strefami naszego życia – relaksacyjną czy roboczą częścią pokoju. Warto więc dobrze przemyśleć rozmieszczenie poszczególnych lamp i ich rolę w codziennym użytkowaniu tego miejsca. Odpowiednio dobrane mogą pomóc nam oddzielić strefy przeznaczone np. do czytania od tych przeznaczonych do oglądania telewizji lub spotkań towarzyskich - a to wszystko przy zachowaniu estetyki adekwatnej do współczesnego designu wnętrza.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości