Liczba postów: 315
Liczba wątków: 34
Reputacja:
0
Ostatnio stoję przed wyzwaniem aranżacji niewielkiego pokoju dla mojej córki i przyznam, że poszukuję inspiracji. Ma on zaledwie 8m², więc chcę maksymalnie wykorzystać przestrzeń, ale też zrobić to kreatywnie. W sieci jest mnóstwo pomysłów na oszczędność miejsca, jak wysuwane łóżka czy regały pod sufitem, ale chciałabym coś więcej – może macie jakieś sprawdzone rozwiązania? Ciekawa jestem praktycznych porad oraz oryginalnych rozwiązań, które mogłyby pasować do wnętrza dziecięcego.
Liczba postów: 312
Liczba wątków: 25
Reputacja:
0
A wiecie co? Miałam podobny problem parę lat temu. Moja pociecha również miała mały pokój i kluczowe było dobranie mebli wielofunkcyjnych. Postawiłam na łóżko piętrowe z miejscem na biurko pod nim – super sprawa, zwłaszcza gdy dziecko zaczyna szkolną edukację. Półki nad drzwiami były następnym krokiem - idealne na książki i zabawki, które nie są codziennie używane. No i kolory! Jasne barwy optycznie powiększyły przestrzeń; delikatne pastele były świetnym wyborem. Dodatkowo stosowałam dużo lusterek - także odbijają światło i sprawiają, że pokój wydaje się większy.
Liczba postów: 418
Liczba wątków: 45
Reputacja:
0
Ehh... maleńkie królestwo wielkich możliwości! ? Szkoda tylko, że te dzieciaki rosną szybciej niż nasze pomysły na aranżacje haha! A może by tak zainwestować w hamak zamiast tradycyjnego łóżka? Wyobraźcie sobie ten zachwyt w oczach dzieciaka! Albo ściana magnetyczna – można przyczepiać różne dekoracje czy edukacyjne gry bez żadnego kleju! Chociaż słyszałem też o łóżkach zamkach albo kosmicznych statkach – ale to już dla tych najbardziej odważnych designerów wnętrz.
Liczba postów: 310
Liczba wątków: 28
Reputacja:
4
Skupmy się jednak na tym co funkcjonalne oraz estetycznie dopasowane do wieku dziecka. Ważna jest adaptacja mebli "rosnących" razem z użytkownikiem; wymienione wcześniej łóżka piętrowe czy zestawy biurko+szafa+regał są dobrym przykładem. Zastanówmy się również nad sposobem eksponowania prac plastycznych naszych pociech - specjalne szyny lub linki przytwierdzone do ściany pozwalają cieszyć się ich sztuką bez uszkodzenia tynku oraz dają możliwość łatwej zmiany ekspozycji według upodobań młodego artysty.
Warto także wspomnieć o znaczeniu odpowiedniego oświetlenia; lampki LED przyklejane pod regałami czy półkami tworzą ciekawe efekty oraz poprawiają widoczność w ciemniejszych zakamarkach pokoju.
Kiedy mówimy o barwach warto unikać monotonii – mieszanie wzorów i faktur (oczywiście w granicach zdrowego rozsądku) może pobudzić wyobraźnię dziecka i stworzyć interesujące kombinacje.
Jeśli zaś chodzi o przechowywanie zabawek i innych przedmiotów - designerskie kosze lub pudła pasujące stylistycznie do reszty wnętrza będą nie tylko praktyczne ale również dodadzą uroku całemu pomieszczeniu.
Należy również pomyśleć o ergonomii mebli dostosowanych do wielkości dziecka aby zapewnić mu komfortowe warunki do nauki oraz zabawy.
Oczywiście wszystkie te pomysły to tylko inspiracja; ważna jest indywidualna adaptacja pomysłu do potrzeb swojej rodziny oraz oczywiście budżetu jaki możemy przeznaczyć na metamorfozę pokoju naszego malucha.