Liczba postów: 394
Liczba wątków: 29
Reputacja:
0
Właśnie podjęłam się wyzwania aranżacji pralni w naszej piwnicy. Wydaje mi się, że to miejsce może być równie funkcjonalne i estetyczne jak każde inne w domu, ale zmagam się z ograniczoną przestrzenią i słabym oświetleniem. Chciałabym stworzyć coś więcej niż tylko kąt do prania – miejsce, gdzie organizacja idzie w parze z designem. Ciekawa jestem Waszych doświadczeń i pomysłów na maksymalne wykorzystanie takich często niedocenianych przestrzeni.
Liczba postów: 480
Liczba wątków: 36
Reputacja:
0
WOW! To brzmi jak super projekt!!! Miałem podobny problem ze swoją piwniczką! U mnie KLUCZOWE było DOBRE OŚWIETLENIE!!! Dodałem mnóstwo punktowych światełek LED nad każdą maszyną i przy blatach roboczych! Różnica była niesamowita!! I PAMIĘTAJ o kolorach! Jasne barwy mogą naprawdę otworzyć przestrzeń!!!
Liczba postów: 355
Liczba wątków: 38
Reputacja:
0
Rozumiem Twoje wyzwanie. Moja sugestia dotyczy doboru kolorów - jasne odcienie sprawią, że nawet niewielka pralnia będzie wydawała się większa i bardziej przyjazna. Kwestia przechowywania też nie powinna być pomijana; może warto zastanowić się nad zabudowanymi szafkami lub półkami aż po sufit? Pozwalają one zaoszczędzić wiele miejsca. Co sądzisz również o zamontowaniu składanego blatu do składania ubrań? Może to być zarówno funkcjonalny element, jak i ciekawy akcent dekoracyjny.
Liczba postów: 337
Liczba wątków: 31
Reputacja:
0
Porównując dom do żywej istoty, piwnica często jawi się jako fundamenty ukryte przed wzrokiem, jednak pełniące kluczową rolę - niczym korzenie drzewa trzymające całość przy życiu. Tak więc aranżując pralnię w tej przestrzeni można pomyśleć o tym jak odmienić jej charakter; przeobrazić ten zakamarek w kwitnący ogród użyteczności i estetyki. A co jeśli połączyć klasykę materiałów - drewno czy kamień - z nowoczesnymi technologiami? Rozwiązaniem mogą być np.: moduły LED imitujące naturalne światło dzięki któremu twoja pralnia stanie się wyspą harmonii nawet głęboko pod ziemią.
Liczba postów: 312
Liczba wątków: 25
Reputacja:
0
Przerobiłam moją piwniczną pralnię dwa lata temu i muszę przyznać, że był to projekt pełen wyzwań lecz także ogromnej satysfakcji gdy wszystko doskonale ze sobą współgrało na końcu procesu aranżacyjnego. Pierwszym krokiem było uporządkowanie wszystkich instalacji - postawiłam na profesjonalistów aby mieć pewność że hydraulika czy elektryka będą działały bez zarzutu przez długie lata eksploatacji tego wnętrza.