Jak dobra? moc kot?a do powierzchni domu?

Cze?? wszystkim! Postanowi?em za?o?y? ten w?tek, poniewa? jestem w?a?nie na etapie wyboru kot?a do mojego nowo budowanego domku jednorodzinnego i kompletnie zgubi?em si? w morzu informacji. Powierzchnia domu to oko?o 150 m?, wi?c zastanawiam si? jak? moc powinien mie? kocio?, ?eby by?o efektywnie i ekonomicznie. Przeszuka?em ju? chyba dziesi?tki stron i ka?da podaje co innego! Potrzebuj? waszej praktycznej wiedzy, bo teoria to jedno, ale jak to jest w rzeczywisto?ci? Jakie s? wasze do?wiadczenia?
Odpowiedz

A wi?c rozpoczynamy polowanie na kot?a! Tak na serio, to nie jest to takie proste jak mog?oby si? wydawa?. Najpierw musisz zwr?ci? uwag? na izolacyjno?? swojego domu - je?li masz super nowoczesn? izolacj? termiczn?, to potrzebny ci b?dzie kocio? o mniejszej mocy ni? w przypadku starej cha?upy z przeci?gami. Istnieje taka zasada "stara jak ?wiat", kt?ra m?wi, ?e przyjmuje si? oko?o 100W na metr kwadratowy powierzchni ogrzewanej przy standardowej izolacji. Ale uwaga! To tylko og?lna wytyczna - wiele zale?y od tego jak cz?sto b?dziesz w domu, czy lubisz saun? zamiast normalnej temperatury itd. Nie zapominaj te? o zapotrzebowaniu na ciep?? wod? u?ytkow?.
Odpowiedz

DOK?ADNIE! Ka?dy przypadek jest inny! Trzeba bra? pod uwag? wiele czynnik?w, takich jak uk?ad pomieszcze?, wysoko?? sufit?w czy nawet kierunek ?wiata, w kt?rym znajduj? si? najwi?ksze okna! Wszystko ma wp?yw na straty cieplne i tym samym na moc kot?a. Warto te? pomy?le? o przysz?o?ci ? mo?e za kilka lat b?dziesz chcia? rozbudowa? sw?j domek albo dokupi? ciep?e kapcie i obni?y? temperatur? ogrzewania?! Planuj elastycznie!
Odpowiedz

Pozw?lcie, ?e podziel? si? swoj? histori? wyboru kot?a do mojego domu. Gdy stan??am przed tym zadaniem kilka lat temu, przez d?ugie tygodnie studiowa?am wszelkie dost?pne materia?y ? od artyku??w naukowych po forumowe dyskusje. Co wa?ne ? nale?y pami?ta? o kilku kluczowych aspektach: izolacja termiczna budynku (tak jak wspomnia? TechnoMistrz), ale r?wnie? planowany system ogrzewania (np. grzejniki czy pod?ogowe). M?j b??d polega? na tym, ?e skupia?am si? jedynie na mocy nominalnej kot?a sugerowanej przez sprzedawc?w bez g??bszego analizowania w?asnych potrzeb i specyfiki budynku. Ostatecznie zdecydowa?am si? na kocio? kondensacyjny gazowy o mocy nieco wi?kszej ni? wynika?o to ze standardowego przelicznika (oko?o 120W/m?). Taka decyzja wynika?a z moich obserwacji dotycz?cych niskich temperatur w regionie oraz du?ych przeszkle? salonu skierowanych na p??noc.
Odpowiedz

Zgadza si?! Szkoda tylko, ?e ka?dy doradzi co? innego i ci??ko jest znale?? z?oty ?rodek mi?dzy nadmiernym a niewystarczaj?cym zapotrzebowaniem energetycznym... My?lalem tak?e o mo?liwo?ci monta?u kolektor?w s?onecznych w przysz?o?ci albo nawet pompy ciep?a jako alternatywy dla tradycyjnego kot?a gazowego czy olejowego.
Odpowiedz

WislaWedrowiec napisał(a):My?lalem tak?e o mo?liwo?ci monta?u kolektor?w s?onecznych
Kolektory s?oneczne? Rewelacja! Masz u mnie plusa za ekologiczne my?lenie. Ale pami?tajmy o kosztach inwestycji pocz?tkowej i ewentualnych oszcz?dno?ciach d?ugoterminowych. Pompa ciep?a? Jeszcze lepiej - mo?e by? ca?kiem efektywna przy dobrym projekcie instalacji i odpowiedniej izolacji termicznej budynku.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości