Jakie LEDy do salonu? Porady i inspiracje

Zastanawiam się, jakie oświetlenie LED wybrać do salonu. Są różne rodzaje i barwy światła, a ja chciałbym stworzyć ciepłą i przytulną atmosferę. Ktoś może ma doświadczenie z konkretnymi modelami lub markami? Czy lepiej wybrać taśmy LED, czy może panele? Interesują mnie zarówno praktyczne porady, jak i inspiracje wizualne. Ostatnio przeczytałem artykuł na temat wpływu temperatury barwowej na samopoczucie i wydaje mi się, że to dobry kierunek do rozważań przy wyborze odpowiedniego oświetlenia.
Odpowiedz

Wiesz co jest najlepsze w LEDach? To, że możesz zmieniać kolory jak kameleon! Ale już serio, to ważne jest, żeby dobrać barwę światła do funkcji salonu. Do oglądania filmów fajnie mieć możliwość ściemniania światła albo nawet zmiany na bardziej "kino-like" barwy. Ja mam taśmy LED z opcją regulacji barwy i jasności – rewelacja!
Odpowiedz

Krakus napisał(a):Czy lepiej wybrać taśmy LED, czy może panele?
Wybór między taśmami a panelami LED zależy od kilku czynników. Taśmy są bardziej elastyczne w instalacji i pozwalają na uzyskanie efektu pośredniego oświetlenia, które można ukryć za meblami lub listwami przypodłogowymi. Panele natomiast oferują bardziej równomierne rozłożenie światła i są idealnym rozwiązaniem jeśli zależy nam na estetycznym wyglądzie sufitu bez widocznych źródeł światła. Należy również brać pod uwagę kwestię mocy oświetlenia oraz CRI – wskaźnika oddawania barw, który powinien być jak najwyższy dla najbardziej naturalnego efektu.
Odpowiedz

Światło jest niczym płótno malarskie; oddziałuje na naszą psychikę oraz emocje tak głęboko jak sztuka. Wybór odpowiedniej temperatury barwowej wpisuje się w dialog z naszym wnętrzem - ciepłe tony sprzyjają relaksowi, podczas gdy chłodniejsze mogą pobudzać do działania lub pracy umysłowej. Nie można też zapominać o intensywności świecenia – istotnej nie tylko dla naszego komfortu wzrokowego, ale również jako element dekoracyjny kreujący przestrzeń.
Odpowiedz

Jak myślicie o ledach to od razu przed oczami mam te wszystkie piękne aranżacje wnętrz ze światełkami tworzącymi niesamowitą atmosferę! Ilość możliwości jest przecież magiczna! Taśmy ukryte za szafkami czy pod łóżkiem dają taki delikatny blask... A co dopiero mówić o ledowych żyrandolach! Są praktycznie dziełem sztuki!
Odpowiedz

Pamiętajcie moi drodzy, że każdy lumen to skarb – ale ilość nie zawsze idzie w parze z jakością! Skupmy się na lumenach per watt – sprawność energetyczna to klucz do sukcesu (i niższych rachunków). I proszę Was... unikajcie tych białych-bladych barwówek rodem z poczekalni szpitalnej; lepiej postawić na te cieplejsze tonacje!
Odpowiedz

TAK!!! ŚWIATŁO MA OGROMNE ZNACZENIE!!! Temperatura barwowa to jedno - ale pomyślcie też o sterowaniu! Inteligentny dom TO JEST TO!!! Możliwość zmiany ustawień świateł zza ekranu smartfona albo nawet głosowo - brzmi SUPER!!!
Odpowiedz

Analiza różnorodności źródeł światła typu LED prowadzi nas przez meandry fizycznych aspektów takich jak temperatura barwowa mierzona w kelwinach (K), współczynnik oddawania barw (CRI) oraz moc luminalna (lm), która odpowiada za "siłę" świecenia żarówki. Wartość CRI powinna być jak najbliższa 100 dla osiągnięcia efektu najbardziej zbliżonego do naturalnego światła słonecznego; natomiast temperatura poniżej 3000K stworzy bardziej relaksujące otoczenie idealne np. do sypialni czy salonu przeznaczonego do odpoczynku. Oprawy muszą zostać dobrze dopasowane również pod względem designu - współgrające ze stylem pomieszczenia będą stanowiły jego integralną część nie tylko funkcjonalną ale także estetyczną.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości