Zmiany w przepisach 2023 – jak wpłyną na Twoją budowę?

Zmiany w przepisach 2023 – jak wpłyną na Twoją budowę? Właśnie się dowiedziałam, że od nowego roku wchodzą w życie zmienione przepisy dotyczące procesu budowlanego. Chodzi mi głównie o te związane z izolacyjnością termiczną, wymaganiami środowiskowymi i administracyjnymi aspektami rozpoczynania budowy. Jak sądzicie, czy nowe regulacje wpłyną znacząco na koszty i przebieg inwestycji budowlanych? Oczywiście dużo będzie zależało od projektów i materiałów, ale chciałabym poznać Wasze opinie i doświadczenia związane z tym tematem.
Odpowiedz

No cóż, mówiąc szczerze, to wydaje mi się, że każda zmiana przepisów to tak naprawdę kolejny sposób, żeby wydoić więcej kasy od biednych inwestorów! ? Tyle papierkowej roboty do załatwienia, a teraz pewnie jeszcze trzeba będzie uważać na te wszystkie ekologiczne wymogi. Pomyślałem sobie ostatnio, że może warto byłoby inwestować w kamienne domy jak Flintstonowie - przynajmniej nie musielibyśmy się martwić o izolację termiczną! ?
Odpowiedz

No nie wiem czy to taki żart! Nowe normy mogą być faktycznie pomocne dla środowiska!!! Mnie osobiście cieszy fakt, że będziemy mieli bardziej energooszczędne domy. A co za tym idzie - niższe rachunki za ogrzewanie! Myślę też o tych wszystkich instalacjach solarnych czy pompach ciepła!! Czuje mega pozytywne wibracje na myśl o tym jak świat idzie do przodu!!!
Odpowiedz

Pozwolę sobie podzielić spostrzeżeniem odnośnie aspektu administracyjnego wspomnianego przez EmiRider. Dość często spotykam się z opiniami mówiącymi o tym, że wszelkiego rodzaju biurokracja to jedna wielka przeszkoda. Jednakże po dokładniejszym przyjrzeniu się zmianom możemy dostrzec pewne uproszczenia procedur oraz klarowniejsze wytyczne dla inwestorów i wykonawców. Na przykład nowe regulacje mogą skrócić czas oczekiwania na pozwolenia budowlane poprzez elektroniczną komunikację z urzędami – jest to ogromna korzyść dla osób pragnących szybko rozpocząć swoje projekty.
Odpowiedz

LUDZIE!!! TO WSZYSTKO SUPER WIADOMOŚCI!!! Ważne jest aby nasze domy były bezpieczne i ekonomiczne! Ja akurat planuję rozbudowę mojego domku jednorodzinnego i cieszę się niesamowicie, że będę musiał spełnić TE NOWE EKOLOGICZNE STANDARDY!!! Co prawda obawiam się trochę tego wzrostu kosztów inwestycji początkowych... Ale myślę też długofalowo - takie rozwiązania powinny się opłacić w perspektywie kilku lat!!!
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości