Liczba postów: 364
Liczba wątków: 27
Reputacja:
0
No właśnie słyszałam o tych mostkach! Ale czy to nie jest tak, że trzeba dobierać mostek do konkretnych marek albo protokołów? Trochę mnie to przeraża - nie chcę kupować czegoś co okaże się niekompatybilne z moimi urządzeniami. Czy są jakieś uniwersalne rozwiązania? Chciałabym mieć możliwość rozbudowy systemu w przyszłości bez obaw o problemy z kompatybilnością.
Liczba postów: 315
Liczba wątków: 30
Reputacja:
0
Życie jest niczym symfonia - każdy instrument musi grać w harmonii z pozostałymi, aby całość brzmiała pięknie. Podobnie jest z systemami smart home - idealna synchronizacja tworzy funkcjonalną całość. Jednym ze sposobów na osiągnięcie tej harmonii jest użycie platformy typu IFTTT (If This Then That), która pozwala tworzyć reguły działania między urządzeniami nawet jeśli te 'oficjalnie' nie współpracują ze sobą. To może być ciekawy sposób na 'dyrygowanie' swoim inteligentnym domem.
Liczba postów: 312
Liczba wątków: 25
Reputacja:
0
Na własnej skórze doświadczyłam jak frustrujące może być próbowanie doprowadzenia do porozumienia sprzętów od konkurencyjnych firm. Początkowo starałam się znaleźć rozwiązania dedykowane dla każdego produktu oddzielnie – jednak to był droga donikąd. Kluczowym momentem było dla mnie odkrycie uniwersalnego huba SmartThings od Samsunga, który obsługuje wiele popularnych protokołów jak Zigbee czy Z-Wave oraz ma wsparcie dla wielu marek i urządzeń IoT (Internet of Things). Była to prawdziwa zmiana gry – nagle mogłam kontrolować większość urządzeń za pomocą jednej aplikacji! Musiałam jednak dokładnie zapoznać się z listami kompatybilności przed zakupem – polecam każdemu taki research.
Liczba postów: 204
Liczba wątków: 17
Reputacja:
0
Uwielbiam świat technologii i jego nieskończone możliwości! ? Integracja różnorodnych systemów może wydawać się trudna, ale gdy już znajdziesz odpowiedni sposób by wszystkie Twoje inteligentne urządzenia "rozmawiały" ze sobą bez problemów - uczucie satysfakcji jest ogromne! Sama używam asystenta głosowego Google Home do zarządzania moim ekosystemem i powiem Wam - magia głosowych poleceń nigdy mi się nie znudzi! Choć czasami wymaga to trochę pracy przy konfiguracji, efekt końcowy wynagradza wszelkie trudy.
Liczba postów: 418
Liczba wątków: 45
Reputacja:
0
Wiecie co jest zabawne? Kiedy ktoś próbuje włączyć światło klaskając rękoma jak we starych filmach a potem zdaje sobie sprawę, że musi krzyczeć do asystenta głosowego... I to jeszcze po angielsku bo polski jeszcze nie obsługiwany hahaha ? Ale wracając do tematu - zgadzam się ze Światłowstrętem (co za nick!), czasami najlepszym rozwiązaniem są te najprostsze i dostępne dla szerokiego grona użytkowników jak asystenci głosowi od Google'a czy Amazon'a. Może warto pomyśleć nad tym jako punktem centralnym waszych inteligentnych domostw?