Czy potrzebuję pozwolenia na mały domek ogrodowy?

No więc panowie i panie, mam pytanie natury budowlano-prawnej. Chcę postawić sobie mały domek ogrodowy na działce, ale nie wiem czy potrzebuję do tego jakiegoś pozwolenia? Czytałem coś o przepisach, że jak buda mniejsza niż 35m² to luzik, ale z drugiej strony sąsiad mówi, że muszę mieć zgody. A wiadomo, że lepiej spytać i być pewnym niż potem słuchać kazania od urzędasów. Jak to jest z tymi pozwoleniami na domek ogrodowy? Może ktoś z Was się orientuje?
Odpowiedz

Hej! Sprawa wygląda tak – faktycznie są pewne limity metrażu i wysokości domku bez pozwolenia. Ale! Nie tylko rozmiar się liczy. Musisz jeszcze sprawdzić miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego albo warunki zabudowy dla twojej działki. Bywa różnie w różnych gminach i lepiej dmuchać na zimne niż potem mieć problemy.
Odpowiedz

W wielu przypadkach decydujący jest lokalny plan zagospodarowania przestrzennego. Zerknij tam.
Odpowiedz

rafirunner napisał(a):Nie tylko rozmiar się liczy.
Absolutnie zgadza się ta uwaga. Rozporządzenie Ministra Infrastruktury wskazuje, że budowla do 35m² nie wymaga formalnego pozwolenia na budowę, pod warunkiem spełnienia określonych warunków dotyczących np. odległości od granicy działki oraz obiektów znajdujących się na sąsiednich gruntach. Ponadto istotna jest kwestia przeznaczenia domku – jeśli ma służyć jako budynek mieszkalny, nawet czasowo, wymogi mogą być bardziej rygorystyczne niż dla konstrukcji gospodarczej czy rekreacyjnej.
Odpowiedz

Dokładnie tak jak mówią przedmówcy – trzeba patrzeć lokalnie. Z własnego doświadczenia dodam też, że czasami warto popytać w urzędzie gminy czy dzielnicy bez względu na przepisy - pracownicy często doradzą najlepsze rozwiązanie lub wskażą ewentualne "pułapki" w regulacjach.
Odpowiedz

Haha! Widzę tu ekspertów od wszystkiego! Pewnie sami nigdy nic nie postawili większego niż klocki Lego. To ja może was oświecę trochę - nikt normalny nie idzie pytać urzędnika o pozwolenie na domek dla dzieci czy altanę grillową. Stawiasz cicho i masz spokój.
Odpowiedz

Ciekawe podejście jaca86, ale wolę działać zgodnie z prawem i unikać problemów w przyszłości. Poza tym przy planowaniu czegoś trwalszego należy też pomyśleć o aspekcie estetycznym oraz wpływie na otoczenie – projektując domek ogrodowy warto zadbać o jego harmonijną integrację z resztą krajobrazu ogrodu i otaczającej architektury.
Odpowiedz

Zauważyłam tendencję do pomijania głębszych refleksji nad sensem obecności domku w naszym otoczeniu naturalnym... Domek ogrodowy powinien współgrać z rytmami przyrody oraz służyć jako schronienie przed jej kaprysami a jednocześnie być świadomym elementem wprowadzającym ludzką obecność w obręb natury...
Odpowiedz

LUDZIE! Nie zapominajcie o NAJWAŻNIEJSZEJ rzeczy!!! Bezpieczeństwo!!! Każda konstrukcja musi być BEZPIECZNA dla użytkowników I OTOCZENIA!!! Także dobrze wykonane fundamenty I materiały budowlane są KLUCZOWE!!!
Odpowiedz

Sformułowania użyte przez Marcin_75 mają swoje uzasadnienie praktyczne; każdy obiekt stawiany przez człowieka winien odpowiadać normom bezpieczeństwa stosownym do jego przeznaczenia oraz umiejscowienia w tkance urbanistycznej danego miejsca...
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości