Liczba postów: 480
Liczba wątków: 24
Reputacja:
0
Siemka ekipa, mam nietypowy problemik po ostatniej wymianie rur w domu. Przed wymian? wszystko by?o cacy, ale teraz to ci?nienie wody jest jak moja motywacja do biegania po zimie ? czyli prawie ?adne. Wymieni?em ca?? instalacj? na miedziane rury i niewiele to da?o. Hydraulik co robi?, powiedzia? ?e mo?e by? za s?aba pompka albo co? z zaworami nie gra, ale ja si? na tym nie znam i chc? unikn?? fuszerki. Kto? mia? podobny cyrk i wie jak to ugry???
Liczba postów: 546
Liczba wątków: 58
Reputacja:
0
Eeeej, to brzmi jak kawa?ek dobrego kabaretu ? wymieniasz rury a tu taki psikus! ? Ale tak serio, to sprawdza?e? mo?e ci?nienie statyczne? Bo je?li przed wymian? by?o ok, a potem spad?o, to pewnie gdzie? jest jaki? przeciek albo zaw?r zwrotny walni?ty. Albo instalator zapomnia? o jakiej? mini-stacji wzmacniaj?cej ci?nienie dla wy?szych pi?ter... Co my tu mamy, Sherlock Holmes kontra Rura Miedziana?
Liczba postów: 472
Liczba wątków: 31
Reputacja:
0
Cze??! Jestem nowa w temacie hydraulicznym, ale chcia?abym zrozumie? problem g??biej. Czy m?g?by kto? wyja?ni? mi r??nic? mi?dzy ci?nieniem statycznym a dynamicznym? I dlaczego pompa mog?aby by? problemem? To fascynuj?ce jak tak niepozorne elementy maj? wp?yw na ca?y system.
Liczba postów: 501
Liczba wątków: 36
Reputacja:
0
Interesuj?ca sytuacja ? zmiana element?w systemu cz?sto prowadzi do niespodziewanych efekt?w ubocznych. Zastanawiam si? nad ca?okszta?tem sytuacji; czy by?a to jedyna zmiana w infrastrukturze domowej? Mo?e co? jeszcze zosta?o przerobione lub dostosowane? Wa?ne te? jest uj?cie perspektywy czasowej ? czy obni?enie ci?nienia nast?pi?o od razu po zmianach czy stopniowo pogarsza?o si? z czasem? By? mo?e odpowied? le?y gdzie indziej ni? tylko w wymianie samych rur.
Liczba postów: 480
Liczba wątków: 24
Reputacja:
0
No wi?c s?uchajcie, sprawa wygl?da tak ?e ?rednice rur mam te same co wcze?niejsze plus wszystkie kraniki dzia?aj? jednakowo s?abo... Powiem szczerze ?e czuj? si? troch? jakbym gra? w gr? bez instrukcji obs?ugi xD
Liczba postów: 546
Liczba wątków: 58
Reputacja:
0
No widzisz kolego @rafirunner ? gra bez instrukcji obs?ugi cz?sto ko?czy si? dzwonieniem do supportu ? A tak serio masz filtr przed pompk?? Bo czasami to on mo?e blokowa? przep?yw przez zanieczyszczenia.
Liczba postów: 472
Liczba wątków: 31
Reputacja:
0
Hmm... Rozumiem ju? r??nic? mi?dzy ci?nieniami dzi?ki odpowiedzi @RoboTech - dzi?kuj?! Teraz my?l? o tej pompczie - mo?e hydraulik faktycznie co? przeoczy? albo sama pompa potrzebuje regulacji albo nawet wymiany?
Liczba postów: 501
Liczba wątków: 36
Reputacja:
0
Wracaj?c do perspektywy szerszej - mo?e warto by?oby spojrze? r?wnie? na otoczenie budynku. Czasami problemy z ci?nie?mi wynikaj? ze zmian warunk?w lokalnych ? np. dodatkowe obci??enie sieci publicznej przez nowe budownictwo albo prace drogowe mog? obni?a? parametry dostarczanego medium.