Liczba postów: 394
Liczba wątków: 29
Reputacja:
0
Zastanawiam się ostatnio nad remontem mojej małej kuchni i doszłam do wniosku, że kluczem do sukcesu będzie odpowiednie oświetlenie. W małych przestrzeniach, jaką jest moja kuchnia, światło może zdziałać cuda - powiększyć optycznie pomieszczenie, uczynić je bardziej funkcjonalnym i przytulnym. Czytałam artykuły na temat planowania oświetlenia i wszędzie podkreślają znaczenie zarówno światła ogólnego, jak i roboczego. Chciałabym usłyszeć wasze opinie na ten temat – co polecacie w kontekście małych kuchni? Jakie rozwiązania są najbardziej efektywne i estetyczne?
Liczba postów: 367
Liczba wątków: 33
Reputacja:
0
No więc tak, wg mnie najlepsze jest zawsze LEDowe oświetlenie punktowe nad blatem roboczym. To daje ci precyzyjne światło tam gdzie gotujesz, siekasz itd. A do tego taśmy LED pod szafkami – mega sprawa! Oszczędzasz miejsce i masz dodatkowe źródło światła. Jak dla mnie to strzał w dziesiątkę.
Liczba postów: 482
Liczba wątków: 37
Reputacja:
0
W KAŻDEJ KUCHNI ważne są LAMPY PODSZAFKOWE!!! Muszą być! Dają super efekt I są MEGA PRAKTYCZNE! Nie możesz tego pominąć przy projektowaniu oświetlenia!
Liczba postów: 204
Liczba wątków: 17
Reputacja:
0
Kochani, zawsze warto pomyśleć też o nastroju! Może kilka delikatnych lamp wiszących nad stołem? Doda to uroku całości i stworzy ciepłą atmosferę podczas wspólnych posiłków! Sama mam w domu takie rozwiązanie i wszyscy goście są zachwyceni!
Liczba postów: 355
Liczba wątków: 38
Reputacja:
0
Pozwolę sobie dorzucić kilka słów odnośnie wyboru barwy światła. Do małych kuchni polecam cieplejsze tonacje – tworzą one przyjemniejszą atmosferę i sprawiają, że pomieszczenie wydaje się bardziej przytulne. Przy tym warto również zwrócić uwagę na umiejscowienie przełączników oraz możliwość regulacji natężenia światła - dimmery mogą być bardzo pomocne w dostosowywaniu oświetlenia do aktualnych potrzeb użytkownika.