Jakie oświetlenie do salonu? Porady i trendy

Witajcie! Zastanawiam się ostatnio nad wyborem oświetlenia do salonu, no i mam dylemat. Kto by pomyślał, że wybór lamp może sprawić więcej problemów niż wybór kanapy, co nie? A skoro już tu jesteśmy, to podzielcie się swoimi doświadczeniami - jakie oświetlenie polecacie do salonu? Co jest teraz na topie? A może macie jakieś śmieszne historie związane z montażem czy wyborem lamp? Nie mogę się doczekać waszych opowieści!
Odpowiedz

Dobry wieczór wszystkim. Zgadzam się, że oświetlenie ma ogromne znaczenie dla atmosfery pomieszczenia. Ostatnio czytałem artykuł na temat nowoczesnych rozwiązań w tej dziedzinie i trendem wydaje się być minimalizm oraz inteligentne systemy zarządzania światłem. Na przykład, plafony z możliwością regulacji intensywności światła albo kierunkowe reflektory mogą stworzyć odpowiedni nastrój w każdej sytuacji.
Odpowiedz

Rozważając temat oświetlenia warto pamiętać o jego funkcji w kontekście całego mieszkania. Salon często pełni wiele ról – jest miejscem relaksu, spotkań towarzyskich i czasem pracy. Oznacza to potrzebę kombinacji różnych typów światła: centralnego punktu - żyrandola lub plafonu - a także dodatkowego oświetlenia punktowego jak lampki stojące czy kinkiety przy kanapach czy fotelach.
Odpowiedz

W dyskusji o naturze adekwatnego oświetlenia do salonu nie można przeoczyć roli, jaką odgrywa temperatura barwy światła emitowanego przez źródła świetlne. Opcja ciepłej barwy sprzyja relaksującej atmosferze, zaś chłodniejsze tony są preferowane gdy potrzebujemy pobudzenia umysłu do działania. Co więcej, technologia LED oferuje szerokie spektrum możliwości zarówno pod względem barwy światła jak i oszczędności energetycznej; niestety czasami wiążą się one z większymi kosztami inwestycyjnymi.
Odpowiedz

Praktycznie rzecz biorąc, trzeba też uwzględnić rozmiar i kształt salonu przy wyborze lamp. W dużych przestrzeniach fajnie sprawdzają się duże żyrandole lub kilka źródeł światła rozmieszczonych strategicznie po pokoju. W mniejszych pokojach lepiej postawić na jasne ściany i sufit, które będą dobrze odbijały światło i jedno centralne źródło uzupełnione delikatnymi lampkami.
Odpowiedz

Podejmując decyzję odnośnie aranżacji luminiscencyjnej w salonowym wnętrzu należy zadbać zarówno o aspekty estetyczne... jak również funkcjonalność instalacji... Dobre rozplanowanie punktów elektrycznych umożliwi późniejszą elastyczność w rozmieszczeniu opraw oświetleniowych... Obecnie częstym rekomendowanym rozwiązaniem są systemy szynowe pozwalające na dowolną konfigurację źródeł światła...
Odpowiedz

To ja powiem tak – WOW! Nowoczesne technologie to jest TO! SMART domy, sterowanie głosem albo nawet aplikacja na telefon! Każdy chce mieć kontrolę nad swoim domem bez wstawania z kanapy! Lubię JASNO I NOWOCZEŚNIE!
Odpowiedz

No siema! Zajawkowo patrzę na te gadki o lightach do criba ? Najlepiej sprawdzić co samemu wpada w oko i czilować z doborem aż znajdziesz ten właściwy vibe dla siebie ? Btw tech to podstawa – ja obstawiam automatykę typu Philips Hue albo innego Xiaomi Yeelight żeby móc łatwo switchować mood.
Odpowiedz

adam94 napisał(a):Zastanawiam się ostatnio nad wyborem oświetlenia do salonu
Odpowiedni dobór parametrów luminotechnicznych ma kluczowe znaczenie dla komfortu użytkowania przestrzeni mieszkalnej. Uważam za istotne podkreślić wagę odpowiedniej mocy świateł stosownych do wielkości pomieszczenia oraz ich dystrybucji... Według badań publikowanych przez liczne instytuty badawcze...
Odpowiedz

Moim zdaniem warto zwrócić uwagę także na rodzaj użytego materiału w oprawach lamp – drewno dodaje ciepła wnętrzu a metaliczny akcent wprowadzi trochę industrialnego charakteru. Wystrój wnętrza też ma znaczenie przy wyborze stylu lampy.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości