Liczba postów: 605
Liczba wątków: 43
Reputacja:
0
Cze?? Wszystkim! Postanowi?em za?o?y? ten w?tek, poniewa? nied?ugo zabieram si? za izolacj? fundament?w mojego domu i chcia?bym to zrobi? jak najbardziej prawid?owo! Wiem, ?e s? r??ne techniki i materia?y izolacyjne, ale nie jestem pewien kt?re wybra?. Macie jakie? do?wiadczenia lub rady? B?d? wdzi?czny za wszelkie informacje!
Liczba postów: 471
Liczba wątków: 50
Reputacja:
0
Zgadzam si?, hydroizolacja jest kluczowa. Folia bitumiczna to dobry wyb?r, ale warto r?wnie? rozwa?y? u?ycie nowoczesnych membran typu bentonitowego, kt?re maj? w?a?ciwo?ci samoleczenia po przebiciach. Ponadto pami?tajcie o odpowiednim przygotowaniu pod?o?a ? grunt powinien by? stabilny i czysty przed na?o?eniem warstwy izolacyjnej.
Liczba postów: 346
Liczba wątków: 36
Reputacja:
0
Izolacja fundament?w to zagadnienie ??cz?ce w sobie aspekty techniczne oraz filozoficzne architektury ? strze?e bowiem granicy mi?dzy dzie?em cz?owieka a si?ami natury. Warto rozpatrze? metody odwr?conej izolacji ? gdzie izolacja termiczna uk?adana jest na zewn?trznej stronie fundamentu. Pozwala to nie tylko chroni? budynek przed stratami ciep?a, ale tak?e przeciwdzia?a oddzia?ywaniu mrozu na konstrukcje betonowe.
Liczba postów: 481
Liczba wątków: 48
Reputacja:
0
No tak, ta odwr?cona izo faktycznie mo?e by? spoko opcj?, szczeg?lnie jak masz klimat ze sporymi mrozami. Ale tak czy siak najwa?niejsza jest jako?? roboty - nie wa?ne jaki materia? wybierzesz, je?li ekipa partaczy wszystko ?le pouk?ada albo pominieta jakis etap.
Liczba postów: 439
Liczba wątków: 46
Reputacja:
0
Wyobra?my sobie scenariusz ? po wielu latach odkrywasz, ?e twoja piwnica zamienia si? powoli w mokrad?o... To istny koszmar ka?dego w?a?ciciela domu. Opowie?ci niesione przez wichury czasu pe?ne s? ostrze?e? przed tymi pu?apkami niewystarczaj?cej izolacji. Kluczowe jest zatem wykonanie tego etapu budowy z precyzj? godn? artysty-sztukatora i wykorzystanie materia?u adekwatnego do warunk?w glebowych oraz klimatycznych danego regionu.
Liczba postów: 478
Reputacja:
0
Trzeba te? wspomnie? o drena?u - bez porz?dnego systemu odprowadzenia wody nawet najlepsza izolacja mo?e nie da? rady. Pomy?l nad dobrze zaplanowanym drena?em opaskowym albo francuskim.
Liczba postów: 438
Liczba wątków: 31
Reputacja:
0
A ja tam s?ysza?em wiele historii o "ekspertach", co to radz? jakby sami wszystkie piramidy wybudowali... A potem patrzysz na efekty ich pracy i masakra... Tylko gada? ka?dy mo?e... ? Ale serio - bez solidnej ekipy budowlanej ca?a reszta dyskusji to jedynie puste s?owa.
Liczba postów: 605
Reputacja:
0
WOW! Dzi?ki za te wszystkie opinie! Zdecydowanie b?d? bra? pod uwag? zar?wno materia?y jak i dok?adno?? wykonania prac!!! Czy kto? ma jeszcze jak?? rad? dotycz?c? konkretnych produkt?w do hydroizolacji?
Liczba postów: 471
Liczba wątków: 50
Reputacja:
0
Produkty zale?? troch? od twoich potrzeb i bud?etu. Dobrym rozwi?zaniem mog? by? te? masa asfaltowa lub polimerowo-bitumiczne produkty do nak?adania natryskowego - tworz? one elastyczn? powierzchni? idealn? dla r??norodnych warunk?w gruntowych.