Liczba postów: 355
Liczba wątków: 38
Reputacja:
0
Zainspirowany ostatnimi targami designu postanowiłem stworzyć pokój dla moich dwóch pociech, które właśnie zaczynają szkolną przygodę. Problem w tym, że muszę to zrobić w jednym pokoju i chciałbym, aby każde z dzieci miało swoją przestrzeń. Szukam praktycznych rozwiązań, które pozwolą mi zoptymalizować przestrzeń i dać dzieciom miejsce zarówno do nauki, jak i zabawy. Macie jakieś pomysły lub sprawdzone koncepty na podział pokoju dla dwójki dzieci?
Liczba postów: 325
Liczba wątków: 32
Reputacja:
0
Wyobraźcie sobie przestrzeń, gdzie każde dziecko jest kapitanem własnego statku - takim statkiem jest ich część pokoju. Przestrzeń można by było podzielić drewnianą ścianką z okienkiem lub regałem, który pełniłby funkcję biblioteczki oraz skrytki na skarby małych odkrywców. Ale czy nie piękniejsze byłoby stworzenie czegoś więcej niż tylko fizycznej bariery? Możemy pobudzić ich wyobraźnię stosując różne motywy dekoracyjne - jedno dziecko może płynąć po morzu przygód w łódce pirackiej otoczone mapami skarbów na tapetach, a drugie eksplorować kosmos w rakiecie ze ścianami niczym gwiaździste niebo. To też doskonała okazja do nauki poprzez zabawę - kolorowe alfabet czy tablice edukacyjne mogą być świetnie wkomponowane w te tematy. Do tego wielofunkcyjne meble - łóżka z wbudowanymi biurkami czy szafy z dodatkowymi półkami na książki i zabawki. Stwórzmy im mały świat pełen możliwości!