Automatyzacja domu - porady, triki i rekomendacje sprzętu

Zastanawiam się nad automatyzacją domu, ale wszędzie pełno sprzecznych opinii. Jedni mówią, że to przyszłość i nie ma co czekać, inni że same problemy i koszty większe niż korzyści. Ktoś tu ma jakieś realne doświadczenia z tym? A może tylko teorie spiskowe o sztucznej inteligencji przejmującej kontrolę nad światem? Big Grin Chciałbym usłyszeć jakie są wasze doświadczenia z różnymi systemami i sprzętami. Jakie są plusy i minusy takich rozwiązań w codziennym życiu?
Odpowiedz

No cóż, ostatnio postanowiłam zainwestować w inteligentne oświetlenie i muszę przyznać, że jestem bardzo zadowolona Smile Światła mogę regulować z aplikacji na telefonie, ustawić harmonogramy włączania/wyłączania czy dostosować kolor i intensywność światła do nastroju. Niektórzy twierdzą, że to zbędny gadżet, ale dla mnie to ogromna wygoda Tongue Plus to bezpieczeństwo – jak wyjeżdżam, ustawiam automatyczne świecenie świateł wieczorami, by odstraszyć potencjalnych złodziei.
Odpowiedz

No siema! Automatyzacja rządzi, mam cały setup smart home od Hive i powiem ci - zmiana gry totalnie. Grzejesz chałupę zdalnie przed powrotem z treningu albo masz info o wszystkim co się dzieje przez kamery 24/7 na fonie. Wiesz ile można zaoszczędzić na rachunkach dzięki temu? A jak zapomnisz gasić piecyk albo zamknąć okno – apka ci przypomni. Jedyne co to trzeba mieć głowę na karku bo technologia wymaga ogarnięcia.
Odpowiedz

Oj, mogę podzielić się swoją historią Wink Kiedy kilka lat temu remontowałam mieszkanie, postanowiłam również wprowadzić elementy automatyki domowej. Na początku skupiłam się na sterowaniu ogrzewaniem oraz roletami – co okazało się strzałem w dziesiątkę podczas upalnych dni lub mroźnych nocy. Moje kolejne kroki obejmowały inteligentny termostat oraz system alarmowy integrujący czujniki dymu i zalania z centralą sterującą oraz aplikacją mobilną. To był moment przejściowy dla całego domostwa; nagle wszystko stało się łatwiejsze i bardziej intuicyjne.
Zauważyłam znaczną oszczędność czasu oraz energii – nie tylko tej elektrycznej! Co więcej, gdy moja rodzina odwiedza mnie niezapowiedzianie – jedno kliknięcie w telefonie wystarcza aby "przygotować" dom na ich przybycie (ogrzewanie/zapalenie świateł). Wiadomo jednak, że początkowe koszty instalacji mogą być barierą dla wielu osób.
Ale największym atutem moim zdaniem jest możliwość dostosowania każdego elementu do własnych potrzeb – czasami graniczy to prawie z magią Big Grin
Odpowiedz

zakletamelodia napisał(a):Oj, mogę podzielić się swoją historią Wink
No proszę bardzo - mamy tu maga technologii! Tylko czarowanie jeszcze przez telefon nam zostało Big Grin Ale poważnie mówiąc... Te wasze "rewelacje" brzmią jak reklama płatna przez producentów smart urządzeń haha.
To co opisujecie fajnie wygląda w broszurach reklamowych albo idealnym świecie bez zakłóceń sygnału Wi-Fi czy awarii sprzętu... Ile razy mieliście problem ze swoimi "inteligentnymi" rozwiązaniami? Bo tak łatwo jest malować sielankowy obrazek kiedy wszystko gra a co gdy np. serwer padnie lub aplikacja zawiesi?
Odpowiedz

Muszę przyznać że faktycznie raz miałam problem ze światłem – niby nic wielkiego ale jednak frustrujące gdy chcesz szybko zmienić ustawienia a apka ci wysypuje: ( Na szczęście wystarczyło ponowne połączenie z siecią Wi-Fi i aktualizacja softwaru lampy Smile Wiadomo że żaden system nie jest doskonały i czasem trafiają się drobne niedogodności: / Ale według mnie warto mieć troszkę cierpliwości za taki komfort codziennego użytkowania.
Odpowiedz

True story brachu! Nie ma rzeczy idealnych - raz miałem crash systemu właśnie przed ważnym meetingiem online no ale szybki reset routera załatwił sprawę w 5 minut flat. I po krachu heheh ? Kluczem jest backup plan na takie sytuacje + tech support musi być konkret bo inaczej zgubisz się w tych wszystkich menu i opcjach konfiguracyjnych.
Ale hejtowanie nowinek technologicznych to też trochę tak jakby negować ewolucję – wszyscy wiemy gdzie nas to doprowadziło Wink
Odpowiedz

Dokładnie! Tak samo myślę ? Utrzymujmy otwartość umysłu na nowinki tech ? Każdy produkt może mieć słabszy moment albo jakiś błąd - liczy się wsparcie producenta lub społeczności online ? Ja często znajduję odpowiedzi na forach albo grupach dyskusyjnych jak ta nasza!
Odpowiedz

Helena1993_ napisał(a):Dobre wsparcie techniczne to must-have ?️
Bezcenna rada ? Mówię Wam ziomeczki już wiele razy support mi ratował skórę a im lepszej jakości wsparcie tym szybciej wracam do game'u ?? Także polecam dobierać urządzenia także pod kątem tego aspektu!
No a jak już przechodzimy od awarii do rzeczywistości użytkowania - pamietajcie by wybrać system otwarty ktory łatwo integruje sie ze sprzetem różnych marek - większość porządniejszych firm już idzie w tę stronkę so why not take advantage? ✌️
Odpowiedz

Racja! Kompatybilność różnorodnego sprzętu jest super ważna ?➕? By móc swobodnie rozbudowywać system bez martwienia się o ograniczenia producenta ? Trzymając się markowych rozwiązań można liczyć też na lepszą integrację pomiędzy urządzeniami ✨ Czasem warto dopłacić za pewność działania ?
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości