Liczba postów: 346
Liczba wątków: 25
Reputacja:
0
No więc, otworzyłem ten wątek, bo ostatnio wpadł mi w oko artykuł o tym, jak deszcz potrafi zamienić taras w akwen rekreacyjny dla kaczek. Niestety nie przewidziałem, że deszcze będą miały taki wpływ na moją strefę relaksu po wybudowaniu tarasu. Teraz muszę szukać sposobów na zabezpieczenie przed kolejnymi nawałnicami. Widziałem różne rozwiązania, od daszków po zadaszenia przesuwne czy nawet markizy. Ale co jest najlepsze? Chciałbym tutaj poznać wasze opinie i doświadczenia - może ktoś z was miał podobny problem i znalazł skuteczne rozwiązanie? Ciekaw jestem szczególnie tych mniej oczywistych pomysłów, które mogą dodać tarasowi charakteru przy okazji jego ochrony.
Liczba postów: 204
Liczba wątków: 17
Reputacja:
0
Hejka! Miło widzieć dyskusję na tak praktyczny temat! Ja osobiście uważam, że taras powinien być miejscem radości niezależnie od kaprysów pogody! Moi rodzice postawili na solidne zadaszenie stałe plus dodatkowe rolety bambusowe po bokach - to taka naturalna bariera dla lekkiego deszczyku. Co prawda koszt wyższy niż parasol czy markiza, ale za to można tam siedzieć nawet podczas deszczowej aury bez obawy o przemoczenie!
Liczba postów: 364
Liczba wątków: 19
Reputacja:
0
Spoko propozycje Światłowstręt! Nie zapominajmy też o dobrych starych pergolach - można sobie połączyć roślinność pnącą która fajnie wygląda plus daje cień w słoneczne dni oraz osłonkę przed deszczykiem.
A co do stabilności to zgadza się TechnoMistrz ? Trza mieć pewność że konstrukcja stoi mocno bez względu na pogodę bo inaczej czeka cię przebudowa albo remont!
Liczba postów: 346
Liczba wątków: 25
Reputacja:
0
Pergola to klasyk gatunku – estetyczna sprawa plus eko punkty za integrację zieleni; podoba mi się ten kierunek myślenia rafirunner! Swoją drogą, pergole też ewoluują – są modele modułowe z opcją montażu paneli przeciwsłonecznych czy nawet wbudowanymi systemami odprowadzenia wody.
Ale wracając do waszych wcześniejszych pomysłów – myślicie że te rolety bambusowe mają sens jako dopełnienie np. pergoli? To mogłoby faktycznie tworzyć fajną atmosferkę przy zachowaniu naturalnego wyglądu.
Liczba postów: 204
Liczba wątków: 17
Reputacja:
0
Absolutnie tak! Bambusowe rolety dodają uroku każdemu zakamarkowi ogrodu czy tarasu – ich naturalny kolor pasuje praktycznie do wszystkiego a przy tym łagodzą światło słoneczne tworząc naprawdę magiczną atmosferę!
Nie możemy też zapominać o naszym polskim klimacie – zmienne warunki pogodowe wymagają od nas elastycznych rozwiązań które można dostosować do aktualnej sytuacji na dworze.
A Ty TechnoMistrz już masz jakiś ulubiony typ zadaszenia albo pomysłu który ci wpadl w oko?