Optymalny wybór materaca: twardość vs. komfort snu

Ostatnio zacząłem się zastanawiać nad wymianą materaca, bo mój stary już się nie nadaje. I tutaj pojawia się dylemat - twardość kontra komfort snu. Wiadomo, że dobry sen to podstawa, ale każdy organizm jest inny i inne ma potrzeby. Próbowałem szukać w necie jakichś porad, ale im więcej czytam tym mniej wiem. Może ktoś ma doświadczenie i może coś doradzić?
Odpowiedz

Czytałem ostatnio artykuł na temat materacy i okazuje się, że sprawa jest bardziej skomplikowana niż wybór między Pepsi a Colą. Materac to nie tylko twardość, ale cała masa czynników wpływających na jakość snu. Rozumiem Twoje rozterki KwakSierzant - też kiedyś przechodziłem przez ten materacowy labirynt informacji. Najważniejsze pytanie brzmi: co Ty właściwie lubisz? Twardy jak deska albo miękki jak chmurka? Może warto by było zrobić jakiś test sypialniany w sklepie? Takie leżenie próbne przed zakupem.
Odpowiedz

Yo! To prawda co mówicie, sam wybór nie jest łatwy. Kiedy ja zmieniałem swój materac, to też głowa mnie bolała od decydowania. Ale pamiętajcie ziomale – ważna jest pozycja w której śpicie! Jak na boku to raczej miękko musi być, a jak na plecach to twardy daje radę i trzyma kręgosłup prosto. Nie róbcie tego na pałę tylko sprawdzajcie co wam pasuje.
Odpowiedz

A ja poleciałbym poetycko i porównał poszukiwanie idealnego materaca do odkrywania własnej duszy - pełnego niespodzianek procesu, który wymaga introspekcji i samoświadomości. Materac powinien być jak ocean - wystarczająco stabilny aby utrzymać statek na powierzchni, ale jednocześnie dostosowujący się do jego ciężaru i ruchów fali. Można by więc rzec, że osobiste preferencje są kluczem do nocnego nirwany.
Odpowiedz

Dobra rada dla wszystkich – nie zapominajcie o wentylacji materaca! Bez względu na to czy wybierzecie twardszy czy miększy model, upewnijcie się że materiały są oddychające. Zdrowy sen zależy również od temperatury i wilgotności w sypialni oraz od tego jak materac odprowadza ciepło ciała. Czasami te praktyczne aspekty są ważniejsze niż samo uczucie 'miękkości' czy 'twardości'.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości