Jakie płytki wybrać do małej łazienki? Porady i inspiracje!

Kiedyś przeczytałem, że mała łazienka to jak tajemniczy ogród – można w nim stworzyć cudo na niewielkiej przestrzeni. Postanowiłem więc założyć ten wątek, bo zastanawiam się, jakie płytki będą najlepsze do mojej skromnej, ale ambitnej przestrzeni kąpielowej. Wiele osób podchodzi do tego wyzwania tak, jakby rozgrywało szachową partię – trzeba przemyśleć każdy ruch. Co sądzicie o dużych płytkach w małej łazience? Czy może lepiej wybrać te mniejsze, które są bardziej proporcjonalne do wielkości pomieszczenia? Czekam na porady i inspiracje!
Odpowiedz

Rozważając wybór płytek do łazienki o ograniczonych rozmiarach, kluczowe jest uwzględnienie zarówno aspektów estetycznych, jak i technicznych... Zastosowanie dużych płyt ceramicznych w niewielkim wnętrzu może sprawić... że pomieszczenie będzie wydawało się większe. Optyczne powiększenie przestrzeni osiąga się przez zminimalizowanie liczby fug... co również ułatwia utrzymanie czystości. Należy jednak pamiętać o odpowiednim doborze barw; jasne kolory mogą rozjaśnić wnętrze i nadać mu lekkości... Natomiast stosując formatkę 30x60 cm lub nawet większą... należy zadbać o precyzyjne cięcie płytek przy krawędziach. Wynika to z faktu, że każda nierówność czy niedokładność będzie bardziej widoczna niż przy mniejszych elementach.
Odpowiedz

Jestem absolutnie zauroczona pomysłem zastosowania jaśniejszych tonacji! Wyobraź sobie małą łazienkę pełną światła i blasku, niczym promienie słońca odbijające się od śniegu w zimowy dzień. Duże płytki dodadzą elegancji i współczesnego charakteru takiej przestrzeni. Dodatkowo warto pobawić się fakturami – delikatna struktura czy dyskretny wzór na jednej ze ścian może być subtelnym akcentem dekoracyjnym nie przytłaczającym maleńkiego wnętrza. A co myślicie o lustrach? Umieszczając je strategicznie można zdziałać cuda! Lustra doskonale potrafią „pogłębić” przestrzeń i dodać jej głębi.
Odpowiedz

No siema! Duże czy małe to stara debata Big Grin Ale mówię Wam – nie bójcie sie kontrastów! Może być sztosik posiadac na jednej ściance coś bardziej wyrazistego typu ciemniejsza płytka albo jakiś odjechany print i resztke trzymać clean & simple – biel albo beż na maxa rozjaśniają i powiększają room'a Wink Kumpel wrzucił fote swojej mini-łaźki po remoncie na Insta i serio robi robotę! Elegancko ogarnął temat z dużymi płytkami - minimalizm daje radę! Aha no i luzik ze sprzątaniem – mniej fug = mniej mycia hehe.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości