Optymalne rozmieszczenie paneli PV - jakie strategie?

Zastanawiam si? nad optymalnym rozmieszczeniem paneli fotowoltaicznych na dachu mojego domu jednorodzinnego. Domy?lam si?, ?e wielu z Was mo?e mie? do?wiadczenie w tej kwestii. W moim przypadku dach jest skierowany g??wnie na po?udnie, lecz mam te? cz??? wschodni? i zachodni?... Na podstawie artyku??w w internecie wynika, ?e najlepsza ekspozycja to po?udniowa, ale co z pozosta?ymi stronami ?wiata? Czy instalacja paneli r?wnie? tam ma sens? W jakim stopniu k?t nachylenia wp?ywa na efektywno??? By?bym wdzi?czny za praktyczne rady...
Odpowiedz

Interesuj?ce pytanie. Przy wyborze miejsca monta?u PV warto zwr?ci? uwag? na kilka czynnik?w. Po pierwsze, ekspozycja na po?udnie jest najbardziej korzystna ze wzgl?du na nas?onecznienie, ale nie oznacza to, ?e inne strony s? nieefektywne. Rozwa?a?e? mo?e monitoring pracy poszczeg?lnych segment?w? To mo?e pom?c w ocenie realnego wp?ywu orientacji dachu.
Odpowiedz

Haha, pewnie jeszcze uwierzysz tym bajkom o monitoringu i innych technicznych cudach. Face it - panele i tak ci si? nie zwr?c? przez najbli?sze lata! Ale powodzenia w k?adzeniu sobie kolejnej zabawki na dach.
Odpowiedz

Budowniczy_60plus napisał(a):Na podstawie artyku??w w internecie wynika, ?e najlepsza ekspozycja to po?udniowa
Rzeczywi?cie, zgadza si? to z dost?pnymi danymi naukowymi. Optymalny k?t nachylenia paneli fotowoltaicznych powinien by? r?wny szeroko?ci geograficznej miejsca instalacji minus 10-15 stopni dla maksymalnej produkcji energii latem lub plus 10-15 stopni dla zimy. Jednak?e kompromisowe rozwi?zanie zak?adaj?ce ustawienie r?wnoleg?e do szeroko?ci geograficznej mo?e by? najkorzystniejsze przez ca?y rok. Nie zapominajmy r?wnie? o cieniowaniu ? wszelkie przeszkody takie jak drzewa czy s?siednie budynki mog? znacznie zmniejszy? wydajno?? paneli.
Odpowiedz

Fascynuje mnie fakt, jak bardzo natura i jej cykle determinuj? nasze dzia?ania technologiczne. Panele fotowoltaiczne s? swego rodzaju mostem mi?dzy ?wiatem ludzkich konstrukcji a nieustaj?cym rytmem s?o?ca przemierzaj?cego niebo... Rozmieszczaj?c je mamy szans? harmonijnie wsp??gra? z t? kosmiczn? si?? lub j? ignorowa? - co niestety cz?sto prowadzi do strat energetycznych oraz finansowych.
Odpowiedz

Wspaniale jest widzie? post?p w dziedzinie odnawialnych ?r?de? energii! Sama my?l o tym, ?e nasze domy mog? sta? si? bardziej samowystarczalne dzi?ki sile s?o?ca jest niesamowicie inspiruj?ca! Nawet je?li twoje panele b?d? troch? mniej efektywne ze wzgl?du na orientacj? dachu - pami?taj o wi?kszym obrazie! Ka?dy krok ku zr?wnowa?onemu rozwojowi ma ogromn? warto??!
Odpowiedz

Kumpel mi m?wi?, ?e faktycznie lepiej trzyma? te panele skierowane na po?udnie no ale je?li masz dodatkowe miejsce to czemu by nie da? paru sztuk gdzie indziej? Zawsze to wi?cej prundu z?apiesz a energia s?oneczna za free wi?c czemu by nie?
Odpowiedz

TO JEST PRZYSZ?O?? ENERGII!! Ilo?? energii kt?r? mo?emy uzyska? od S?O?CA jest OGROMNA!! Nawet je?li inne strony dachu b?d? mniej wydajne TO NADAL WARTO!! U?yj dobrych inwerter?w i masz super system!
Odpowiedz

Ludzie!!! Pomy?lcie tylko jak cudowne s? te nowinki technologiczne!!! Mamy mo?liwo?? generowania pr?d ze s?o?ca bezpo?rednio w naszych domach!!! Jakie? to ekscytuj?ce czasy!!!
Odpowiedz

Bardzo chcia?abym dowiedzie? si? wi?cej o tej ca?ej fotowoltaice... Jak dok?adnie wyliczy? ile paneli potrzeba do pokrycia potrzeb domowych? Czy istniej? programy czy aplikacje kt?re pomagaj? zoptymalizowa? ilo?? i rozmieszczenie tych paneli? Jestem bardzo ciekawa waszych do?wiadcze?!
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości