Liczba postów: 422
Liczba wątków: 41
Reputacja:
0
Rozwa?aj?c kwesti? integracji system?w Smart Home, natkn??am si? na pewien cytat, kt?ry przywodzi na my?l nie tylko wygod?, ale i filozofi? ?ycia: "Technologia to tylko narz?dzie. Ludzie u?ywaj? narz?dzi do poprawy swojego ?ycia". Chcia?abym rozpocz?? dyskusj? od pytania - jakie s? Wasze do?wiadczenia z integracj? r??nych urz?dze? w inteligentnym domu? Jakie problemy napotkali?cie i jakie rozwi?zania okaza?y si? najbardziej efektywne? Osobi?cie mam wra?enie, ?e mimo dost?pno?ci wielu opcji, cz?sto brakuje mi jednolitego interfejsu, kt?ry umo?liwi?by ?atwe zarz?dzanie wszystkimi funkcjami.
Liczba postów: 463
Liczba wątków: 48
Reputacja:
0
Rzeczywi?cie, problemem wsp??czesnych system?w Smart Home jest ich fragmentaryczno?? oraz tendencja do tworzenia zamkni?tych ekosystem?w przez poszczeg?lnych producent?w. Aby zapewni? p?ynn? integracj? i komunikacj? mi?dzy r??norodnymi urz?dzeniami nale?y pos?u?y? si? protoko?em komunikacyjnym takim jak Zigbee lub Z-Wave. Dodatkowo istotna jest obecno?? centralnego huba, kt?ry pe?ni rol? po?rednika i orkiestratora dla ca?ej sieci. Mo?na r?wnie? skorzysta? z platform open source typu Home Assistant czy OpenHAB, kt?re oferuj? wi?ksz? elastyczno?? w integrowaniu sprz?t?w od r??nych producent?w. Problemem pozostaje jednak konfiguracja takiego rozwi?zania ? wymaga ona czasu oraz przynajmniej podstawowej wiedzy technicznej.
Liczba postów: 552
Liczba wątków: 59
Reputacja:
0
No to ja podziel? si? ?miesznym przypadkiem ze swojej "inteligentnej" przygody! Spr?bowa?em zintegrowa? wszystko samemu ? o?wietlenie z roletami i g?o?nikami... Koniec ko?c?w ?wiat?a reagowa?y na komendy g?osowe przeznaczone dla rolet! Wyobra?cie sobie moj? min? kiedy krzycza?em "Podnie? rolety!" a ?ar?wki robi?y disco! ? Ale wracaj?c do sedna - fakt faktem bez solidnego huba i jasno zdefiniowanych instrukcji od producent?w trudno o sp?jny system. Nauczy?em si? te? jednej rzeczy ? humor jest kluczowy kiedy twoje smart devices maj? w?asny pomys? na to co powinny robi?!