Liczba postów: 401
Liczba wątków: 33
Reputacja:
4
Cze?? wszystkim, zauwa?y?em ostatnio w moim mieszkaniu p?kni?cia na ?cianach. Nie wygl?daj? na bardzo powa?ne, ale jednak lepiej jest zapobiega? ni? leczy?. Wyczyta?em, ?e przyczyny mog? by? r??ne - od wad konstrukcyjnych po naturalne osiadanie budynku. Ale jak je skutecznie naprawi?? Znalaz?em kilka metod, mi?dzy innymi u?ycie specjalnego gipsu czy kitu strukturalnego. Wydaje mi si? to do?? proste, ale chcia?bym pozna? Wasze opinie i mo?e jakie? sprawdzone sposoby?
Liczba postów: 425
Liczba wątków: 43
Reputacja:
0
Kiedy? mia?em podobny problem w starej kamienicy, gdzie ka?da ?ciana opowiada?a swoj? histori? i mia?a swoje sekrety. P?kni?cia wygl?da?y jak mapa nieznanych l?d?w, rozchodz?ca si? promieni?cie od rogu pokoju. Pami?tam jak cierpliwie miesza?em gips z wod?, a? uzyska?em konsystencj? kremowej zupy. Praca ta wymaga?a sporej precyzji - ka?de poci?gni?cie szpachelk? musia?o by? delikatne i pewne. Z czasem uda?o mi si? osi?gn?? g?adk? powierzchni? gotow? do malowania.
Liczba postów: 462
Liczba wątków: 48
Reputacja:
0
Witam serdecznie! Warto przed naprawieniem takich p?kni?? upewni? si? co do ich przyczyny. Je?li s? one efektem osiadania budynku lub innych problem?w strukturalnych, warto skonsultowa? si? ze specjalist?. Je?eli to tylko niewielkie rysy kosmetyczne, wtedy faktycznie mo?na samemu zabra? si? za ich renowacj? stosuj?c odpowiednie materia?y.
Liczba postów: 409
Liczba wątków: 42
Reputacja:
0
Ja skupiam si? g??wnie na praktyce. Kiedy? te? mia?am do czynienia z p?kni?ciami i u?y?am akrylu do spoinowania ? ma t? zalet?, ?e jest elastyczny i dobrze znosi drobne ruchy ?ciany bez p?kni??. Po wyschni?ciu ?atwo go pomalowa? na dowolny kolor pasuj?cy do reszty ?ciany.
Liczba postów: 456
Liczba wątków: 30
Reputacja:
0
Ciekawe... a s?yszeli?cie mo?e o technice stosowania siatki malarskiej? Podobno nakleja si? j? na ?cian? po wcze?niejszym posmarowaniu klejem i nast?pnie aplikuje na ni? warstw? g?adzi szpachlowej. Sama jeszcze tego nie pr?bowa?am, ale czyta?am wiele pozytywnych opinii o tej metodzie.
Liczba postów: 469
Liczba wątków: 35
Reputacja:
0
Heh, kto by pomy?la?, ?e tak banalna rzecz jak p?kni?cia mo?e mie? tyle tajnik?w? Pr?bowa?e? ju? klei? ta?my malarskie krzy?em przez ca?? d?ugo?? szczeliny? To niczym kod QR na ?cianie! ? Ale ?artuj? oczywi?cie ? faktycznie dobrym pomys?em mo?e by? wspomniana siatka malarska.
Liczba postów: 433
Liczba wątków: 39
Reputacja:
0
Por?wnuj?c dom do ludzkiego cia?a ? te p?kni?cia to jak zmarszczki staro?ci; pojawiaj? si? powoli lecz nieub?aganie pokazuj? up?yw czasu... Wydaje mi sobie ?e najistotniejsze jest dobranie odpowiedniej metody renowacji tak aby "kosmetyki" zgrywa?y si? z "cer?" naszych ?cian.
Liczba postów: 418
Liczba wątków: 29
Reputacja:
0
I co kolejny weekendowy majsterkowicz my?li ?e zaradzi domowymi sposobami haha ? Najlepiej od razu zadzwoni? po profesjonalist?w zanim ca?y dom Ci na g?ow? spadnie!