Liczba postów: 377
Liczba wątków: 40
Reputacja:
0
Zacznę od razu bez owijania w bawełnę. Od kilku dni mam problem z RCD w domu. Za każdym razem gdy włączę czajnik lub inne większe urządzenie, wyłącza mi prąd w całym domu. Wygląda to na problem z przeciążeniem, ale nie jestem pewien czy to wszystko co może być przyczyną. Może ktoś miał podobną sytuację i może coś doradzić?
Liczba postów: 355
Liczba wątków: 38
Reputacja:
0
Dzień dobry, choć widzę że problem jest daleki od bycia przyjemnym... Z tego co opisujesz, możliwe że RCD reaguje na jakieś zmiany obciążenia elektrycznego. RCD, czyli wyłącznik różnicowoprądowy, ma za zadanie chronić przed porażeniem prądem elektrycznym, a jego zadziałanie przy większym urządzeniu może świadczyć o jakimś problemie z instalacją. Zastanawiam się, czy sprawdzałeś już poszczególne obwody? Być może gdzieś jest jakaś usterka.
Liczba postów: 364
Liczba wątków: 27
Reputacja:
0
Hmm, ciekawy problem! Przeczytałam ostatnio artykuł o tym jak ważne jest prawidłowe działanie RCD i że nierzadko ludzie zapominają o regularnym testowaniu tych urządzeń. Z tego co rozumiem RCD powinno być testowane co miesiąc za pomocą przycisku test - czy robiłeś to regularnie? Może to po prostu znak, że trzeba wymienić RCD na nowe?
Liczba postów: 434
Liczba wątków: 37
Reputacja:
0
Mój drogi kolego zmagający się z kaprysami technologii... Podejmijmy próbę dokładnej analizy sytuacji. Wyłącznik różnicowoprądowy ma fundamentalne znaczenie dla bezpieczeństwa użytkowników instalacji elektrycznej – ochrania on przed skutkami porażenia prądem oraz stanowi barierę dla potencjalnych pożarów wywoływanych przez łuki elektryczne niejednokrotnie spowodowane defektami izolacji przewodów. Jako osoba zajmująca się takimi kwestiami od lat wielu, chciałbym podkreślić istotność rzetelnego podejścia do tematu... Początkowo warto zbadać sam mechanizm działania wyłącznika – jego czułość oraz poprawność funkcjonowania samego przycisku TEST. Kolejny etap diagnozy powinien zawierać inspekcję instalacji – wszelkie niewidoczne gołym okiem uszkodzenia izolacji czy też zwarcia mogą być źródłem twoich perturbacji...
Liczba postów: 315
Liczba wątków: 30
Reputacja:
0
O życiu można by powiedzieć, że podobnie jak instalacja elektryczna pełna jest ukrytych połączeń i niespodziewanych zwrotów akcji... Często bowiem problemy których dostrzegamy objawy na powierzchni mają głębsze korzenie i wymagają głębszej refleksji nad ich przyczynami. Tak samo jest z twoim wyłącznikiem - możliwe że tylko symptomem czegoś bardziej skomplikowanego pod powierzchnią twojej domowej sieci elektrycznej. Czy sprawdziłeś już kondycję całej instalacji? Warto pamiętać również o aspekcie czasu - nawet najlepsze systemy wymagają okresowej konserwacji aby służyły nam bez zarzutu.
Liczba postów: 377
Liczba wątków: 40
Reputacja:
0
Dzięki za sugestie... Testowałem RCD parokrotnie przyciskiem TEST i zawsze działało poprawnie do tej pory. Co do kondycji instalacji – mam zaplanowanego elektryka na następny tydzień więc dowiem się więcej.
Liczba postów: 355
Liczba wątków: 38
Reputacja:
0
To świetny pierwszy krok – wezwanie specjalisty do sprawdzenia całej instalacji może rozwiązać wiele wątpliwości. Bardzo często nieprawidłowości są ukryte i tylko fachowiec będzie mógł je odpowiednio zdiagnozować i naprawić. Chociaż oczywiście czasami odpowiedź leży tuż pod naszym nosem - sprawdzając kolejno urządzenia które mogą być źródłem zakłóceń możesz zawęzić krąg podejrzeń.
Liczba postów: 364
Liczba wątków: 27
Reputacja:
0
To prawda! Specjalista to klucz do sukcesu w przypadku tak delikatnych systemów jakim jest instalacja elektryczna w domach mieszkalnych. W międzyczasie będę kontynuować swoje poszukiwania informacji o tym jak sobie radzić ze zbuntowanymi wyłącznikami RCD – nauka nigdy nie idzie w las!
Liczba postów: 434
Liczba wątków: 37
Reputacja:
0
Aby przejść przez meandry specyfikacji technicznych dotyczących naszego antagonisty - warto wspomnieć o parametrach takiego urządzenia jak wytrzymałość mechaniczną i liczbę cykli pracy przy nominalnym obciążeniu... Jak można znaleźć w literaturze fachowej oraz normach PN-IEC 61008-1 dotyczących wyłączników różnicowoprądowych...
Liczba postów: 315
Liczba wątków: 30
Reputacja:
0
Obserwacja specjalisty pokaże nam ścieżkę którą należy podążać aby znaleźć rozwiązanie tego zagadnienia elektrycznego labiryntu... Pomyślności życzę więc w tej podróży ku harmonii funkcjonowania codziennych narzędzi które są dla nas niczym instrumenty orkiestry życia codziennego; choć niewidoczne dla oka tak ważne dla melodii dnia codziennego...