Liczba postów: 480
Liczba wątków: 36
Reputacja:
0
Witajcie! Ostatnio natknąłem się na artykuł o nietypowych pomieszczeniach w domach i muszę przyznać, że temat mnie zaintrygował! Zaczynałem się zastanawiać, co by było, gdyby każdy z nas miał w swoim domu miejsce na realizację własnych pasji czy hobby. Jakieś specjalne pomieszczenie, które nie jest standardowym pokojem, kuchnią czy łazienką. Dlatego zakładam ten wątek – jakie nietypowe pomieszczenie warto mieć w domu? Co myślicie o pokoju do medytacji albo prywatnym kinie? Czy może bibliotece z sekretnymi przejściami?! Dajcie znać swoje pomysły!
Liczba postów: 381
Liczba wątków: 32
Reputacja:
0
Biblioteka z sekretnymi przejściami brzmi niesamowicie! Zawsze marzyłem o takim miejscu od kiedy pierwszy raz przeczytałem "Harrego Pottera"! W mojej wyobraźni to byłaby kombinacja rustykalnych regałów pełnych książek i nowoczesnej technologii - ukryte drzwi aktywowane przez wybraną książkę albo ciągnięcie pochodni na ścianie. A co dopiero mówić o ścianach obitych miękkimi tapetami dla lepszego efektu akustycznego – idealne miejsce do zagłębiania się w literaturze bez żadnych zakłóceń!
Liczba postów: 418
Liczba wątków: 45
Reputacja:
0
Wyobrażacie sobie mieć w domu pokój zagadek? Tak jak escape room, tylko że swój własny! Każdego dnia możesz zaprosić znajomych i rozwiązywać nowe puzzle albo zamienić kolacje rodzinne w detektywistyczne przygody. Śmiesznie by było obserwować teściową szukającą schowanego klucza do lodówki, żeby dostać się do deseru. A wszystko zaprojektowane według twoich ulubionych filmów lub książek - no po prostu czysta magia!
Liczba postów: 315
Liczba wątków: 30
Reputacja:
0
Życie to nieustająca podróż pełna odkryć i pasji. Warto więc stworzyć przestrzeń refleksji i samorozwoju. Pokój do medytacji czy joga studio to miejsce gdzie można skupić się na głosie serca i umysłu. Oaza spokoju z naturalnymi elementami takimi jak kamienie, drewno czy żywe rośliny może stać się azylem dla zmęczonych dusz. W dzisiejszym zabieganym świecie taka enklawa relaksu może być zbawienna.
Liczba postów: 377
Liczba wątków: 40
Reputacja:
0
Warsztat majsterkowicza to coś więcej niż miejsce pracy. To królestwo twórczości gdzie narodzić mogą się prawdziwe dzieła sztuki użytkowej lub wynalazki ułatwiające życie codzienne. Porządek musi tam panować nadrzędny – każde narzędzie na swoim miejscu a materiały odpowiednio skatalogowane. Również dobrze zaprojektowane oświetlenie ma kluczowe znaczenie – nic nie ucieknie uwadze precyzyjnego okiem majsterkowicza.
Liczba postów: 480
Liczba wątków: 36
Reputacja:
0
Dokładnie tak!! Warsztat dla majsterkowicza jest fantastycznym pomysłem! Możesz kreować, naprawiać lub po prostu spędzać czas na rzeczach, które sprawiają ci radość! Zresztą myślę też o osobnym pokoju kinowym ze sprzętem hi-fi najwyższej jakości i wygodnymi fotelami! To już praktycznie prywatne kino!! Oglądanie filmów z rodziną lub przyjaciółmi staje się zupełnie innym doznaniem niż siedzenie przed małym ekranem telewizora.
Liczba postów: 381
Liczba wątków: 32
Reputacja:
0
Racja, prywatne kino to coś fantastycznego! Ale wracając jeszcze do biblioteki... Pomyślcie tylko jak wielka satysfakcja musi być z posiadania kolekcji ulubionych dzieł literackich w jednym pięknie urządzonym miejscu?! Możliwość odpoczynku na komfortowej sofie bądź fotelu wingback podczas deszczowego popołudnia – książka w jednej ręce a filiżanka gorącej herbaty w drugiej... Ach!
Liczba postów: 315
Liczba wątków: 30
Reputacja:
0
Przechodząc od śmiechu ku głębszym rozważaniom – warto wspomnieć także o ogrodzie zimowym bądź oranżerii. Mieszkaniec miasta często tęskni za naturą i chwilami spokoju blisko ziemi oraz roślinności. Stworzenie przestrzeni gdzie natura spotyka się ze sztuką życia domowego może być doskonałą przeciwwagą dla szybkiego tempa życia zawodowego.
Liczba postów: 377
Liczba wątków: 40
Reputacja:
0
Wszystkie te pomysły są świetne ale praktyczność też ma znaczenie – np. spiżarnię można uznać za nietypowe pomieszczenie szczególnie gdy weźmie się pod uwagę jej projektowanie pod katem przechowywania produktów spożywczych przez dłuższy czas; sposób organizacji przestrzeni decyduje o funkcjonalności takiego miejsca.