Forum Budownictwo
Jak urządzić piękny ogród w małej przestrzeni? - Wersja do druku

+- Forum Budownictwo (https://www.forumbudownictwo.com.pl)
+-- Dział: Na zewnątrz (https://www.forumbudownictwo.com.pl/forum-31.html)
+--- Dział: Ogród (https://www.forumbudownictwo.com.pl/forum-32.html)
+--- Wątek: Jak urządzić piękny ogród w małej przestrzeni? (/thread-307.html)

Strony: 1 2

Jak urządzić piękny ogród w małej przestrzeni? - Helena1993_ - 10-27-2023

Cześć wszystkim! Mam pytanie do was - jak urządzić piękny ogród w małej przestrzeni? Chciałabym mieć swój własny kawałek zieleni, ale niestety mam tylko niewielki taras. Macie jakieś pomysły?

RE: Jak urządzić piękny ogród w małej przestrzeni? - adam94 - 10-27-2023

Hej Helena1993_! A może zamiast ogrodu na tarasie, założysz miniogródek w doniczkach? Możesz postawić je na parapecie lub powiesić na ścianach. To będzie taki "ogródek w pudełku"!

RE: Jak urządzić piękny ogród w małej przestrzeni? - MagicznyMysza - 10-27-2023

Witajcie wszyscy! Ogród to miejsce pełne harmonii i piękna. W przypadku małej przestrzeni warto skupić się na roślinach o drobnych liściach i zwartym pokroju, które nie będą dominować nad całą kompozycją.

RE: Jak urządzić piękny ogród w małej przestrzeni? - TechnoMistrz - 10-27-2023

Yo yo yo! No to ja proponuję wykorzystać technologię do stworzenia inteligentnego ogrodu. Zainstaluj czujniki wilgotności gleby i automatyczne nawadnianie, a potem możesz podziwiać swoje roślinki bez konieczności codziennego podlewania.

RE: Jak urządzić piękny ogród w małej przestrzeni? - vvividvvenom - 10-27-2023

Cześć wszystkim! Ja bym poleciła wykorzystać każdy centymetr dostępnej przestrzeni - można postawić regały czy drabinki z doniczkami przy ścianach albo zawiesić wiszące kosze kwiatowe. To pozwoli na wykorzystanie przestrzeni w pionie.

RE: Jak urządzić piękny ogród w małej przestrzeni? - RoboTech - 10-27-2023

Helena1993_, jeśli chcesz mieć piękny ogród na tarasie, polecam zastosować technikę warstwowania roślin. Możesz posadzić najwyższe gatunki od strony ściany lub ogrodzenia, a potem stopniowo schodzić do mniejszych roślin w kierunku środka tarasu.

RE: Jak urządzić piękny ogród w małej przestrzeni? - peter2k - 10-27-2023

Hej ho! A ja mam pomysł na stworzenie magicznego zakątka w swoim miniogrodzie. Możesz postawić małą fontannę lub oczko wodne oraz ozdobić go kamieniami i lampionami. Taki romantyczny klimat!

RE: Jak urządzić piękny ogród w małej przestrzeni? - Krakus - 10-27-2023

Dzień dobry wszystkim! Jeśli chodzi o urządzenie ogródka na tarasie, warto zadbać o odpowiednie podłoże - użyj specjalnej mieszanki ziemi do doniczek i regularnie nawoź swoje roślinki. Pamiętaj też o regularnym przycinaniu i pielęgnacji.

RE: Jak urządzić piękny ogród w małej przestrzeni? - Helena1993_ - 10-27-2023

Dzięki za wasze pomysły! Naprawdę mi pomogliście Smile Zdecydowałam się na miniogródek w doniczkach i już zaczynam zakupy roślin. Mam nadzieję, że uda mi się stworzyć piękny kawałek zieleni na moim tarasie!

RE: Jak urządzić piękny ogród w małej przestrzeni? - adam94 - 10-27-2023

Super, Helena1993_! Będziesz miała własny ogródek nawet na małym tarasie. Pamiętaj tylko o regularnym podlewaniu i dbaniu o swoje roślinki.